Arkinen suomalaisuuden kuvaus upposi katsojiin – Metsoloiden vaatteitakin haluttiin ostaa puvustamosta

1990-luvulla Ylellä esitetty sarja oli hyvin suosittu. Pankinjohtajan rouvaa näytellyt Jaana Raski uskoo suosion perustuvan siihen, että sarja toi esiin monien suomalaisperheiden elämän todellisuuden.

ilmiöt
Metsolan perhe Leppävaaran tilan portailla.
Antero Tenhunen / Yle

Metsolat-sarja esitti suomalaisen suvun tarinaa Ylen tv 2:ssa vuosina 1993 ja 1995. Sarja oli hyvin suosittu.

Pankinjohtajan rouvaa Jaana Järvenheimoa näytellyt Jaana Raski muistelee, että suosio yllätti sarjan tekijät.

– Me tekijät emme itsekään tajunneet, miten hyvä sarja siitä tuli. Sitähän oli valtavan hauska tehdä, Raski kertoo.

Käsikirjoittajat seurasivat aikaa hyvin tarkasti ja toivat esiin todellisuuden, mitä moni perhe eli 1990-luvun lamassa.

Jaana Raski

Yle Etelä-Karjalalle soittaneet sarjan katsojat ovat kertoneet, että Metsolat oli aito suomalaisen elämän kuvaus. Sarjassa näkyivät talouden taantuma ja lama. Jaana Raskin mukaan nämä asiat nostivat Metsolat niin suosituksi.

– Ehdottomasti. Käsikirjoittajat seurasivat aikaa hyvin tarkasti ja toivat esiin todellisuuden, mitä moni perhe eli 1990-luvun lamassa. Oli sitten yrittäjä tai pankinjohtaja.

Metsolat on edelleen suosittu ja tämän päivän nuorempi sukupolvi on myös löytänyt sarjan. Raski uskoo tämän johtuvan siitä, että tämän hetken tilanne Suomessa muistuttaa hyvin paljon 1990-luvun lamaa.

– Kyllä se ajankuvaa on.

Roolihahmon Visan käyttö huolestutti

Omaa roolihahmoaan Raski kuvailee jännäksi tyypiksi.

– En ollut ihan varma, olinko hänen arvomaailmansa kanssa sinut. Lopulta tulin siihen tulokseen, että Jaana on hyvinkin hauska, luova, oikeudenmukainen, auttavainen ja yrittäjähenkinen.

Yksi asia roolihahmossa kuitenkin huolestutti.

En ollut ihan varma, olinko hänen arvomaailmansa kanssa sinut.

Jaana Raski

– Hänen tapansa käyttää Visaa ja ostella, mitä mieli tekee. Itse olen joutunut huomattavan tiukemmalla elämään koko elämän, Raski hymähtää.

Pankinjohtajan rouvalla oli Raskin mielestä kivoja vaatteita, jotka kiinnittivät myös katsojien huomion. Raski saikin kuulla, että sarjan katsojat soittelivat tv 2:n puvustamoon kysyäkseen, voisiko Jaanan vaatteita ostaa.

Kainuun kotitila lavastettiin Tampereen lähelle

Metsolat sijoittuu Kainuun syrjäseudulle. Tapahtumien keskipisteen, Leppävaaran kotitilan, tapahtumat kuvattiin kuitenkin Tampereen lähellä autiotilalla. Vaara laitettiin taustalle trikkikuvana.

Kuvaustilat olivat Raskin mukaan ahtaat.

Se oli hupaisaa, että me paleltiin siellä, mutta oltiin sen näköisiä, että on kuuma.

Jaana Raski

– Jos kuvattiin tuvassa niin kaikki olivat salin puolella odottamassa vuoroaan ja toisin päin. Yläkerrassa oli tavattoman pieni huone. Se oli Erkki Metsolan huone ja vaihtui välillä Eevan ja Jaanan huoneeksi.

Tilalla oli myös kylmä. Talo ei pysynyt lämpimänä talvella. Kylmyys teki saunakohtauksestakin Raskin omien sanojen mukaan vallan mainion.

– Saunaa ei saatu lämmitettyä. Siellä oli vähän lämpöasteita ja höyry, mikä tuli, johtui meidän tyttöjen hengityksestä. Se oli hupaisaa, että me paleltiin siellä, mutta oltiin sen näköisiä, että on kuuma, Raski nauraa.

Tätä nykyä Jaana Raski näyttelee Kouvolan teatterissa. Metsoloita hän kuvailee hienoksi mahdollisuudeksi ja kiittelee erityisesti ohjaaja Carl Mestertonia.

– En ollut siihen mennessä tehnyt paljoa tv- ja filmituotantoa. Mesterton antoi improvisointivaraa ja muuttaa pikkuisen tekstiä. Se oli iso tuki ja turva. Myös koko tekniikan porukka oli hieno. Sen kanssa työ hitsautui nopeasti yhteen.

Vieläkö ihmiset tunnistavat näyttelijän kadulla?

– Kyllä joskus joku pysäyttelee ja kysyy, oletko se sinä siitä sarjasta? Siihen minä vastaan, että taidan olla, Raski hymyilee.