Afganistania kuohuttavaa naisen murhaa puidaan oikeudessa – Väkijoukko pahoinpiteli kuoliaaksi, sivustakatsoja kuvasi videolle

Oikeudenkäynnissä on 49 syytettyä, joukossa useita poliiseja. Pahoinpitelyn laukaisi myöhemmin perättömäksi osoittautunut huhu, jonka mukaan nainen olisi polttanut Koraanin.

Ulkomaat
Afgaaninaiset vaativat oikeutta maaliskuussa surmatulle naiselle Kabulissa, Afganistanissa 27. huhtikuuta.
Afgaaninaiset vaativat oikeutta maaliskuussa surmatulle naiselle Kabulissa, Afganistanissa 27. huhtikuuta.Hedayatullah Amid / EPA

Afganistanissa on alkanut oikeudenkäynti, jossa puidaan maata kuohuttanutta nuoren naisen maaliskuista surmaa. Väkijoukko pahoinpiteli 27-vuotiaan naisen kuoliaaksi, poltti hänen ruumiinsa ja heitti sen jokeen, kun naisen oli huhuttu polttaneen Koraanin.

Syytteessä on 49 epäiltyä, joukossa 19 poliisia. Oikeudenkäynti televisioidaan.

Epäiltyjä syytetään muun muassa hyökkäyksestä, murhasta ja toisten rohkaisemisesta osallistumaan hyökkäykseen. Poliiseja syytetään tehtäviensä laiminlyömisestä ja epäonnistumisesta hyökkäyksen estämisessä.

Syyttäjän mukaan väkijoukon hyökkäyksen naisen kimppuun laukaisi syytös Koraanin polttamisesta. Syytös todettiin myöhemmin perättömäksi uskontoministeriön tutkimuksessa, kertoo muun muassa afganistanilainen uutissivusto Khaama Press (siirryt toiseen palveluun).

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n (siirryt toiseen palveluun)mukaan tekaistun syytöksen taustalla epäillään olevan se, että uskonnonopettajaksi opiskellut nainen oli kannustanut pyhätössä vierailleita ihmisiä olemaan ostamatta amuletteja ja suututtanut näin pyhätön vartijoita.

Sosiaalisessa mediassa levinnyt video nostatti protestiaallon

Murha tallentui videolle, ja uutinen alkoi levitä sosiaalisessa mediassa. Sekä Afganistanissa että muualla nousi vastalauseiden myrsky. Eri puolilla Afganistania järjestettiin mielenosoituksia surmaa ja poliisin välinpitämättömyyttä vastaan.

Murha nostatti myös vaatimuksia papiston vallan kaventamisesta sekä oikeusturvan ja naisten oikeuksien vahvistamisesta. Farkhundan hautajaisissa arkkua kantoiviat naisasia-aktivistit.

Equality for Peace and Democracy -järjestön edustaja Nargis Nehan arvioi maaliskuussa tapauksen osoittavan, että puhuttaessa naisten oikeuksista afganistanilaiset eivät enää siedä sitä, mitä he sietivät vuosikymmen sitten. Vuosikymmen sitten pieni joukko afganistanilaisia naisia olisi tullut kaduille vaatimaan oikeudenmukaisuutta. Nyt miehet vaativat sitä, hän sanoi uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun):n mukaan.

Naisten oikeudet ovat kohentuneet Afganistanissa merkittävästi sen jälkeen, kun ääri-islamilainen Taliban-hallinto syrjäytettiin vuonna 2001. Väkivalta naisia kohtaan on kuitenkin edelleen yleistä.

Lähteet: AP, Yle Uutiset