1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeenlinnan rantareitti on uskomattoman suosittu – sitä rakastavat koirat ja ihmiset

Urho, Selene ja Friidu viis veisasivat lauantaina pilvisestä taivaasta, hienoisesta vesisateesta ja tuulenpoikasesta. Vanajavettä kiertävälle rantareitille piti päästä. Onneksi taluttajat olivat samaa mieltä.

koira
Mies ja koira Hämeenlinnan rantareitillä
Tiina Kokko / Yle

Vanajan rantareitti (siirryt toiseen palveluun) Hämeenlinnassa keskellä kansallista kaupunkipuistoa (siirryt toiseen palveluun), kaupunkikeskustan kupeessa on uskomattoman suosittu ulkoilureitti.

Reitti alkaa Hämeenlinnan keskustasta, kulkee läpi Linnanpuiston ja Kaupunginpuiston rautatiesillalle. Reitti jatkuu sillalta itärannalle Aulangolle, Varikonniemeen ja Hotelli Vaakunan rantaan.

Hämeenlinnan kaupungin mukaan kyseisellä reitillä on pituutta 5,7 kilometriä. Toki jos reitiltä koukataan enemmän Aulangon puolelle tai Verkatehtaan maisemissa haluaa viivähtää pidempään, silloin reitille saa toki enemmänkin mittaa.

Vapun jälkeinen lauantai oli pilvinen ja rantareitillä oli hyvin tilaa juosta, pyöräillä, kävellä ja ulkoiluttaa koiraa. Kun aurinko paistaa, silloin rantareitillä riittää kuhinaa.

Urho ja isäntä

Urho on airedalenterrieri ja hänen isäntänsä on Heikki Laurikka. Kaksikko löysi Vanajan rantareitin puolisen vuotta sitten. Sen jälkeen, kun Laurikka muutti Hämeenlinnaan.

Airedalenterrieri Urho lähikuvassa
Urho.Tiina Kokko / Yle

Lauantaina aamupäivällä tuli täyteen 45 kierrosta rantareitillä.

– Urhokin aina odottaa tätä käyntiä. Tässä on tullut paljon tuttuja vastaan ja tutustuttua moneen eri henkilöön.

Laurikka kertoo, että hänellä oli ensi alkuun tapana aamuisin tervehtiä vastaantulijoita sanomalla huomenta.

– Kaikki eivät vastanneet, mutta tällä hetkellä melkein kaikki sanovat aina huomenta ja tervehtivät ja muutama sana vaihdetaankin.

Mitä pidemmälle kevät edistyy, sitä upeammalta näyttää myös luonto. Heikki Laurikka kehuu rantareitin siisteyttä, mutta myös reitillä ulkoilevia ihmisiä.

– Täällä tulee vastaan kovasti iloisia ihmisiä ja paljon koiria.

Selene ja emäntä

Urho ei todellakaan ole ainoa koira, joka rantareittiä tepsuttelee. Sekarotuinen Selene-neiti ja Jenniina Mutta olivat lähteneet lauantaina aamupäivälenkille.

Hirveästi tulee jäätyä juttelemaan. Koirat haistelevat ja ihmiset juttelevat.

Jenniina Mutta

– Todellakin, täällä on ihan hirveästi koiranulkoiluttajia, kertoo Mutta rantareitin tilanteesta yleisesti.

Koira onkin oiva tapa tutustua muihin rantareitillä liikkujiin.

– Hirveästi tulee jäätyä juttelemaan. Koirat haistelevat ja ihmiset juttelevat.

– Me käydään melkein päivittäin täällä kävelemässä, Jenniina Mutta kertoo ja Selene on selvästi samaa mieltä.

Friidu ja hoitaja

Jouko Alanko kertoo viihtyneensä usein rantareitillä, vaikka ei ihan säännöllisesti siellä kuljekaan.

– Mutta silloin kun on koira hoidossa, tulee joka aamu ja ilta kierrettyä näitä rantareittejä. Riippuu vähän mihin suuntaan koira haluaa mennä.

Tällä kertaa Alangolla on Friidu-koira mukana. Pieni, musta, englantilainen paimenkoira lancashire heeler eli lancashirenkarjakoira.

Pala linnaa, rantareitti ja Vanaja
Rantareitti Hämeen keskiaikaisen linnan kohdalla.Tiina Kokko / Yle

– Täällä on hyvät reitit, hienot maisemat ja välillä kun on kamera mukana, saa ihan hyviä luontokuvia. Ainoa haitta on se, että pyöräilijät menevät tuhatta ja sataa. Pitää koko ajan katsoa eteen ja taakse.

Mutta yhden asian Jouko Alanko vahvistaa. Koiran kanssa pääsee juttusille.

– Hauskaa, että koiraihmiset aina juttelevat keskenään.

Alanko pysähtyy vaihtamaan kuulumisia myös valokuvaajien kanssa. On mukava tietää millaisia kuvia ihmiset ovat ottaneet.

Urhon, Selenen, Friidun ja muiden koirakumppaneiden lisäksi Hämeenlinnan kansallisen kaupunkipuiston rantareitillä ulkoilee vuosittain noin 200 000 ihmistä, kertoo Hämeenlinnan kaupungin nettisivut.

Lue seuraavaksi