1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen ainoa homokuoro täyttää kymmenen vuotta – ”mahdollista vain Helsingissä”

Helsingin gaykuoro Out 'n loud on yli 30 jäsenestä koostuva homokuoro, joka esiintyy myös ulkomailla. Jäseneksi huolitaan vain miehiä, mutta homous ei ole välttämätöntä.

Kotimaan uutiset
Helsingin gaykuoro Out 'n loud juhlii kymmenvuotista olemassaoloaan lauantaina 2. toukokuuta. Antti Hakkarainen ja Raimo Niukkanen ovat kuoroa pyörittävän yhdistyksen puheenjohtajistossa.
Helsingin gaykuoro Out 'n loud juhlii kymmenvuotista olemassaoloaan lauantaina 2. toukokuuta. Antti Hakkarainen ja Raimo Niukkanen ovat kuoroa pyörittävän yhdistyksen puheenjohtajistossa.Vesa Marttinen / Yle

Kymmenen vuotta sitten kymmenkunta lauluhaluista herrasmiestä kokoontui yhteen ja alkoi laulaa. Lauluinnostuksen lisäksi miehiä yhdisti homous, ja pian ensikokoontumisen jälkeen sai alkunsa Suomen ensimmäinen gaykuoro Out ’n loud.

– Aluksi meininki oli hyvin epävirallista, kuorolla ei ollut virallista kuoronjohtajaa. Aika pian touhu alkoi kuitenkin kasvaa, kuorolle tilattiin ulkopuolinen johtaja ja sen eteen kerättiin rahat suurin piirtein kolehdilla, kuoroyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Raimo Niukkanen kertoo.

"Kuorossa on ollut yksi hetero"

Vaikka Out 'n loud on gaykuoro, ei homoseksuaalisuus ole ehto jäseneksi pääsemiselle.

– Tällaista vaatimusta meillä ei ole. Kuorossa on ollut myös yksi hetero mukana. Mies pitää olla, mutta muita vaatimuksia ei oikeastaan ole, varapuheenjohtaja Antti Hakkarainen kertoo. Molemmat miehet allekirjoittavat väitteen, että homous tarkoittaa tässä yhteydessä enemmän elämänasennetta kuin seksuaalista suuntautumista.

– Meillä kaikilla on myönteinen elämänasenne ja hauska fiilis, se on tärkein yhteinen tekijä. Sen näkee parhaiten meidän esiintymisistä, joissa tunnelma on aina katossa, Niukkanen kertoo.

Mukana eurooppalaisessa verkostossa

Out 'n loud on Suomen ainoa gaykuoro, mutta esimerkiksi Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa vastaava toiminta on verrattain yleistä ja järjestäytynyttä.

Se kuuluu eurooppalaisten gaykuorojen kattojärjestö Legatoon ja osallistuu neljän vuoden välein järjestettäville gaykuorofestivaaleille.

– Olemme olleet mukana nyt kahdesti: kerran Lontoossa ja viime keväänä Dublinissa. Neljän vuoden päästä vuorossa on München, ja se on käytännössä jo päätetty, että mukaan mennään, Niukkanen kertoo.

Vastaavaa kuoroa vaikea perustaa Helsingin ulkopuolelle

Niukkanen ja Hakkarainen uskovat, että Suomessa gaykuoron perustaminen Helsingin ulkopuolelle olisi hankalaa.

– Näin väittäisin, mutta se ei ole niinkään arvoista kiinni, vaan siitä, että tämänlaajuinen toiminta vaatii tietyn kokoisen homopopulaation, jotta kuoro voi syntyä. En sieluni silmin osaa nähdä, että Suomessa olisi toista kaupunkia, jossa ainakaan tässä laajuudessa voisi kuorotoimintaa harrastaa, Hakkarainen sanoo.

– Olen kuullut, että Tampereella jossain vaiheessa yritettiin, mutta se ilmeisesti kuivui kokoon, jatkaa Niukkanen.

Hengenheimolaisia Out 'n loud -kuorolla kuitenkin on – ainakin kaksin kappalein. Helsingissä toimii hiljattain perustettu lesbokuoro nimeltä Kaupungin naiset, ja Pirkanmaalla toimii Seta ry:n paikallisjärjestön kuoro nimeltä Kaappilaulajat. Kuoro on toiminut noin viisi vuotta ja ryhmään kuuluu yhdistyksen mukaan sateenkaari-ihmisiä laidasta laitaan.

Korjattu 4.5. klo 12.12: Juttuun on täydennetty tietoja Pirkanmaalla toimivasta Seta ry:n kuorosta.

Lue seuraavaksi