1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK huolestui: Nepalin viranomaiset hidastavat avun toimittamista

Nepalin hallituksen mukaan maahan virtaa turhaakin apua.

Kathmandussa rukoiltiin temppelin edustalla viikko maanjäristyksen jälkeen. Kuva: Sedat Suna / EPA

YK:n humanitaarisen avun päällikkö Valerie Amos on erittäin huolestunut Nepalin maanjäristyksestä kärsivien ihmisten avustamisen kangertelusta. Amosin mukaan avustustarvikkeet ovat juuttuneet tulliin virkamiesten hitaan toiminnan vuoksi.

Intian rajalta on puolestaan kantautunut tietoja, että Nepalin tullin virkamiehet ovat jopa käännyttäneet maahan matkalla olleita avustustarvikkeita takaisin.

Amos on ottanut yhteyttä Nepalin pääministeriin Sushil Koiralaan ja vaatinut tilanteen korjaamista. Amos sanoo muistuttaneensa Koiralaa siitä, että Nepal on allekirjoittanut jo vuonna 2007 sopimuksen, joka takaa avustuskuljetusten nopean käsittelyn.

Nepalin johtoa on arvosteltu avustustoiminnan hitaudesta. Viikko tuhoisan maanjäristyksen jälkeen osa syrjäseutujen asukkaista on edelleen ilman hätäapua.

– Kukaan ei ole tullut auttamaan meitä. Ei hallitus, ei poliisi, sanoo Pauwathokin kylän asukas Badri Giri.

Nepalin hallitus on puolestaan esittänyt apua lähettäville toivomuksen, ettei maahan toimitettaisi turhaa avustustavaraa.

– Olemme saaneet tonnikalan ja majoneesin tapaisia tarvikkeita. Mitä apua niistä on meille, kyselee talousministeri Ram Sharan Mahat.

Nepalin hallituksen mukaan nyt tarvitaan telttoja, suojapeitteitä, viljaa, sokeria ja suolaa. Myös raha-apu olisi tarpeen.

Maanjäristyksessä kuoli ainakin yli 6 700 ihmistä.