1. yle.fi
  2. Uutiset

Kupittaan stadionin jättäneen TPS:n ottelutapahtuma on kotikutoinen, mutta ihan toimiva

Jalkapallo-TPS vaihtoi kotikenttäänsä pudottuaan Ykköseen. Urheilupuiston yläkentän etuna on se, että jo 1100 katsojaa sai katsomon näyttämään täydeltä. TPS harkitsee jäävänsä Urheilupuistoon, vaikka pääsisi Veikkausliigaan.

urheilu
TPS aloitti Ykkösen näyttävästi katsomotifolla.
TPS aloitti Ykkösen näyttävästi katsomotifolla.Tiina Pirilä

Veikkausliigasta pudonnut FC TPS aloitti uuden elämänsä jalkapallon Ykkösessä lauantaina. Porin Jazz vei avausottelun lukemin 2–0, mutta yleisö oli tyytyväinen päätökseen stadionin vaihdosta reilusti pienempään Urheilupuiston yläkenttään.

Paikalle saapuneet 1120 katsojaa saivat katsomon näyttämään täydeltä ja osa katsojista joutui – tai sai – katsoa ottelua verkkoaidan takaa.

Makkarajonosta tavoitetut kausikorttilaiset Sami Tuomi ja Kalle Luotonen olivat Tepsin päätöksestä tyytyväisiä.

– Stadion oli kodikas ja tunnelmallinen, Tuomi summaa.

– En kaipaa Kupittaata suoraan. 1500–2000 katsojaa on siellä vähän kapasiteettiin nähden. Se näyttää tyhjältä ja tuntuu tyhjältä, Luotonen jatkaa.

Stadionvuokraa ei haluta antaa Interille

TPS:n kannattaja Dani Saarinen heittäytyi jopa runolliseksi, kun hän kuvaili verkkoaidalla eristettyä seisomakatsomoa ja pääkatsomon läheisyyttä pelaajiin nähden.

Vanhan koulukunnan tunnelmaa jalkapallokatsomossa.
Vanhan koulukunnan tunnelmaa jalkapallokatsomossa.Joona Haarala / Yle

– Tämä on tyylikäs ja vanhanaikaisen tunnelmainen, turhan pieni vain.

Saarinen toivoisi monien muiden TPS-kannattajien tavoin, että TPS jäisi Urheilupuistoon, vaikka joukkue nousisi Veikkausliigaan.

Syy on raadollinen.

– Mielellään pitäisi pelata (yläkentän viereisellä) Paavo Nurmen stadionilla, jos Kupittaalle ei pidä nöyrtyä. Se on kaupungin omistama ja maksaa vain muutamia satasia, eikä mene senttiäkään naapurikilpailijalle (Interille), Saarinen laskeskelee oluttuoppi kädessään.

Urheilupuistoon saatetaan jäädä

Urheilupuiston yläkenttä on tekonurmi, joten kenttä on kunnossa säästä riippumatta. Sadesäällä sen sijaan vain osalle katsojista on katto pään päällä.

Lauantainen ottelu sai TPS:n toimitusjohtajan Niklas Österlundin tyytyväiseksi, sillä hänen mukaansa noin 900 katsojaa tekee tapahtumasta voitollisen.

TPS:n toimitusjohtaja Niklas Österlund kuvassa ylhäällä oikealla.
FC TPS:n toimitusjohtaja Niklas Österlund kuvassa ylhäällä oikealla.

Kausikortteja on myyty reilut 600.

– Vapaakortteja ei jaettu yhtään, eikä tulla jakamaan. Jaamme kutsuja joihinkin otteluihin, mutta kyllä lähden siitä, että joukkue voittaa pelejä ja olemme aina loppuunmyyty. Meillä on sellainen kapasiteetti ja kannattajapohja, että sen pitäisi toteutua, Österlund sanoo.

Kaikkiaan katsojia voidaan ottaa noin 1200.

Haasteita kentälle luo se, että TPS joutuu rakentamaan kaksi anniskelualuetta ja kioskit päälle joka ottelussa erikseen. Vielä ensimmäisessä ottelussa asiakkaat eivät kovin helpolla päässeet rahoista eroon.

– Ei toimi pankkikortti. Täällä voi maksaa vain käteisellä, ei muuta, harmitteli TPS:n kannattaja Mika Sipilä.

Stadionin ravintolapalveluista vastaava Leena Korhonen vakuutti puoliajalla, että seuraaviin peleihin saadaan jo korttikone.

Pukukoppi vielä Kupittaalla

TPS:n joukkue valmistautuu peleihin Kupittaan jalkapallostadionin pukuhuoneissa ja he siirtyvät Urheilupuiston yläkentälle bussilla. Paluuta Kupittaalle ei välttämättä tule, vaikka ensi kaudeksi noustaisiin Veikkausliigaan.

TPS jakaa Urheilupuiston yläkentän amerikkalaista jalkapalloa pelaavan Trojansin kanssa. Kentällä näkyvät myös jaardiviivat.
TPS jakaa Urheilupuiston yläkentän amerikkalaista jalkapalloa pelaavan Trojansin kanssa. Kentällä näkyvät myös jaardiviivat.Joona Haarala / Yle

– Teemme valmisteluja sen mukaan, olemmeko Ykkösessä tai Veikkausliigassa. Tässä tulee väistämättä kapasiteetti vastaan, mutta kun katsomme 200 metriä alaspäin, niin Paavo Nurmen stadionilla on enemmän kapasiteettia, Österlund kaavailee.

Niklas Österlund ei usko, että yleisurheiluväki pahastuu, jos TPS pelaisi mahdollista Veikkausliigaa Paavo Nurmen stadionin juoksuratojen välissä.

– Ei me rikota sitä nurmea. Alueen kehittäminen yhdessä on sellainen, mitä haluamme tehdä heidän (yleisurheiluseurojen) kanssa. 18.5. meillä on peli Paavo Nurmen stadionilla ja siellä on nappulamarssi. Kutsumme ihmisiä paljon paikalle ja haluamme näyttää yleisurheiluväelle, että on ok olla siellä.

Paavo Nurmi stadionin nurmi riittää kotimaiseen pääsarjatason jalkapalloon, mutta siellä ei ole jalkapalloon soveltuvia valoja, kuten ei ole yläkentälläkään.

– Sille pitäisi tehdä jotain, jos sinne siirryttäisiin. Kaikki on avoinna ja nämä ovat kaikki henkilökohtaisia mielipiteitäni. Jossain TPS ensi kaudella pelaa, Österlund summaa.

Lue seuraavaksi