1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iran aikoo puolustaa etujaan Jemenissä

Iranin varaulkoministeri kertoi Iranin valtiollisen uutistoimiston haastattelussa, että Iran suojelee etujaan Jemenissä. Kyseessä on toistaiseksi vahvin tunnustus Iranin osallisuudesta Jemenin

Ulkomaat

Iran aikoo puolustaa etujaan Jemenissä. Asiasta kertoo Iranin varaulkoministeri Hussein Amir Abdullahian Iranin valtiollisen Tasnim uutistoimiston (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa. Varaulkoministeri Abdollahianin lausunto on toistaiseksi vahvin viittaus siihen, että Iran on osallisena Jemenin taisteluissa.

Iran on järjestelmällisesti kiistänyt länsimaiden ja muiden arabimaiden väitteet siitä, että Iran osallistuisi taisteluihin tukemalla Jemenin huthikapinallisia.

Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamassa luottamuksellisessa YK:n asiantuntijaraportissa todetaan, että Iran on toimittanut aseita eri puolille Lähi-itää, kuten Syyriaan, Jemeniin, Irakiin ja Libanoniin. Aseita on toimitettu muun muassa Hamasille, Hizbollahille ja Jemenin huthikapinallisille.

Raportissa arvioidaan, että Iran on aseistanut hutheja vuodesta 2009 alkaen.

Saudi-Arabian johtama arabimaiden liittouma on tehnyt ilmaiskuja huthikapinallisia vastaan marraskuusta lähtien. Saudi-Arabia näkee itsensä islamin sunnalaisen suuntauksen puolustajana, joka on pitkään kilpaillut Iranin ja huthien edustaman shiialaisen suuntauksen kanssa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi