1. yle.fi
  2. Uutiset

Saksa siivoaa yhä toisen maailmansodan jälkiä – joka vuosi löytyy yli 2 000 tonnia räjähteitä

Mitä vanhempia pommit ovat, sitä vaarallisemmiksi ne käyvät, sanoo 23 vuotta pommeja purkanut Berliinin poliisin räjähdeasiantuntija Detlef Jaab uutistoimisto Reutersille.

Ulkomaat
Saksan Potsdamista löytyi 250 kilon painoinen toisen maailmansodan aikainen pommi tammikuussa 2015.
Saksan Potsdamista löytyi 250 kilon painoinen toisen maailmansodan aikainen pommi tammikuussa 2015.Bernd Settnik / EPA

Saksassa löytyy yhä vuosittain yli 2 000 tonnia pommeja ja muita räjähteitä, jotka hautautuivat maaperään toisen maailmansodan aikana.

Vielä 70 vuotta sodan päättymisen jälkeenkin pommeja löytyy lähes viikottain, ja niiden räjäytyksen tai purkamisen tieltä on jouduttu evakuoimaan tuhansia ihmisiä kodeistaan tai työpaikoiltaan.

23 vuotta pommeja purkanut ja räjäyttänyt Berliinin poliisin räjähdeasiantuntija Detlef Jaab kertoo, että räjähteet käyvät sitä vaarallsiemmiksi, mitä vanhempia ne ovat. Työssään hän joutuu ratkaisemaan, puretaanko pommi vai onko se niin huonossa kunnossa, että se täytyy räjäyttää löytöpaikalla.

Kahdeksan kertaa vuodessa Berliinin poliisi räjäyttää varastoituja räjähteitä Grünewaldin metsässä sijaitsevalla räjäytysalueella.

Jaabin mukaan Berliinin maaperään on hautautunut yhä arviolta 2 500 pommia sekä suuret määrät tykistöammuksia. Vuoden 1948 jälkeen olemme löytäneet 1 395 pommia, hän kertoo uutistoimisto Reutersille.

Saksaan pudotettiin noin 1,5 miljoonaa tonnia pommeja

Brittien ja Yhdysvaltojen koneet pudottivat Saksaan sodan aikana noin 1,5 miljoonaa tonnia pommeja. Saksan viranomaiset arvioivat, että noin 15 prosenttia niistä ei räjähtänyt, ja pommeja on hautautunut jopa kuuden metrin syvyyteen.

Pommeja löytävät sekä ilmakuvia tutkivat kaupunkisuunnittelijat että rakennustyöntekijät, maanviljelijät ja jopa pihojaan kaivavat asukkaat.

Liittovaltion ja armeijan alueella räjähteiden tuhoamisesta vastaava Wilfried Müller toteaa, että esimerkiksi kanavien, jokien, järvien ja muiden vesiteiden ruoppaaminen on hyvin vaikeaa. Räjähtämättömiä pommeja on kaikkialla, hän sanoo ja toteaa vaarojen kasvavan ajan myötä.

Vuonna 2010 Göttingenissä kuoli kolme poliisin räjähdeasiantuntijaa valmistautuessaan purkamaan pommia. Viime vuonna maahan hautautunut pommi surmasi kaivinkoneen kuljettajan rakennustyömaalla Euskirchenissä. Vastaava onnettomuus vei vuonna 1994 kolmen rakennustyöntekijän hengen.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi