1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Lontoossa huutokaupataan toisen maailmansodan ikoninen Spitfire-hävittäjä – täysin lentokelpoisena

Spitfire Mk. I ammuttiin alas Dunkerquen taistelussa toukokuussa 1940. Nyttemmin kone on kunnostettu ja lentoon se nousi jälleen vuonna 2011.

Brittihävittäjä Spitfire P9374 osallistuu vielä voitonpäivän kunniaksi järjestettävään ilmailunäytökseen Duxfordissa 23. ja 24. toukokuuta ennen heinäkuista huutokauppaa. Kuva: John Dibbs / EPA

Lontoossa huutokaupataan kesällä toisen maailmansodan ikoninen brittihävittäjä Spitfire Mk. I, joka on kunnostettu alkuperäiseen kuntoonsa lentokelpoiseksi, kertovat muun muassa brittilehti The Guardian ja tiedesivusto Livescience.

P9374:ksi nimetty kone on toinen kahdesta alkuperäisestä Mk. I -mallin Spitfirestä, joilla voi lentää. Koneen myy yhdysvaltalainen keräilijä Thomas Kaplan, joka omistaa myös toisen lentokelpoisen Mk. I Spitfiren, N3200:n.

Huutokauppakamari Christie's arvioi koneen hinnan saattavan nousta heinäkuisessa huutokaupassa jopa noin 3,5 miljoonaan euroon. Rahat myyjä aikoo lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, The Guardian kertoo.

Alasammuttu kone hautautui vuosikymmeniksi hiekkaan

Spitfire Mk. I -hävittäjät liitetään etenkin taisteluun Britanniasta eli Britannian ja Saksan ilmavoimien väliseen ilmasotaan, joka alkoi heinäkuussa 1940.

P9374 ammuttiin kuitenkin alas Dunkerquen taistelussa 24. toukokuuta 1940. Koneen uskotaan pudonneen yhdestä ammuksesta. Lentäjä Peter Cazenove joutui vangiksi ja oli vankina sodan loppuun asti.

Hän osallistui suurena pakoretkenä tunnetun pakoyrityksen valmisteluun Saksan Stalag Luft III:n vankileirillä, mutta ei onnistunut pakenemaan. Suurin osa paenneista ammuttiin. Cazenove puolestaan selvisi hengissä sodasta.

Vuorovesi hautasi calais'laiselle rannalle syöksyneen P9374:n syvälle hiekkaan ja se löydettiin syyskuussa 1980, hieman Cazenoven kuoleman jälkeen.

Kone vietiin ensin Le Bourget'n ilmailu- ja avaruusmuseoon Pariisiin, mutta sitä siirreltiin eri paikkoihin. Kaplan osti lopulta koneen ja lähetti senosat Duxfordiin Englantiin. Siellä kone palautettiin useita vuosia kestäneissä korjaustöissä alkuperäiseen kuntoonsa.

Lentoon kone nousi jälleen vuonna 2011.