Avustuskuljetukset Nepaliin kangertelevat edelleen

Kathmandun kansainvälinen lentokenttä on pahoin ruuhkautunut, ja hankalan maaston takia maanjäristyksen kaikkien tuhoalueiden avuntarvetta ei ole edes vielä päästy arvioimaan.

Ulkomaat
Nepaliin menevät avustustarvikkeet odottivat lentokoneeseen lastaamista Varsovassa, Puolassa 1. toukokuuta.
Nepaliin menevät avustustarvikkeet odottivat lentokoneeseen lastaamista Varsovassa, Puolassa 1. toukokuuta.Jakub Kaminski / EPA

Nepalin tuhoisasta maanjäristyksestä on kulunut jo yli viikko, mutta avustuskuljetusten pääsy katastrofialueille kangertelee edelleen. Suuri ongelma on Himalajan vuoriston vaikeakulkuinen maasto.

– Kuljetukset näille kaukaisemmille alueille, joissa on vahinkoja tapahtunut, ovat aivan alkutekijöissään tällä hetkellä, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avun johtaja Kalle Löövi kertoo.

– Kaiken lisäksi on vielä niin, että siellä on paljon alueita, joista ei ole kunnollista arviointitietoa. Tämä on hyvin samankaltaista kuin on ollut Afganistanin ja Intian maanjäristyksissä aikaisemmin – niin korkeat vuoristot, että se vaikeuttaa työtä.

Lentokenttä ruuhkautui pahoin

Pahaksi pullonkaulaksi on muodostunut Kathmandun kansainvälinen lentokenttä.

– Kathmandu on todella ruuhkainen kenttä, ja selvästikin siinä olisi ollut hyötyä, jos viranomaiset olisivat nopeammin hyväksyneet kansainvälistä apua sen kentän organisoinnissa, SPR:n Kalle Löövi sanoo.

Heti alkuun Nepaliin virtasi apua niin epäjärjestelmällisesti, että Kathmandun lentokenttä tukkiutui.

– Sinne meni siis hyvin organisoimattomasti ne alkupään lennot, ja sillä saatiin blokattua se Kathmadun pieni lentokenttä, Löövi kertoo.

SPR:n Nepaliin lähettämä avustuslento on sekin joutunut odottamaan pääsyä Kathmanduun Intiassa Delhin kentällä.

Kansainvälinen Punainen Risti selvitteleekin nyt, saataisiinko Delhistä tavaraa kuorma-autoilla Kathmanduun, koska ilmasilta ei nykyisellään toimi kunnolla.

Taistelu aikaa vastaan

Maanjäristyksen jälkeinen varsinainen hengenpelastustyö on nyt pitkälti takana. Nepaliin tarvitaan nyt apua, jotta ihmiset pääsevät rakentamaan elämäänsä uudelleen ja pääsevät töihin kiinni viljelykauden alkaessa.

– Muussa tapauksessa tästä tulee kasautuva katastrofi, jossa tämä elinkeino ja toimeentulo jää toteutumatta vuoden ajan ja siitä tulee paha tilanne, Suomen Punaisen Ristin Kalle Löövi sanoo.

Avulla on kiire sikälikin, että monsuunikauden alku painaa päälle.

– Sen takia juuri koitetaan luoda painetta nyt, että saadaan tämä logistiikka toimimaan ja saadaan apu perille perille nopeasti. Tässä on ihan hyvät mahdollisuudet tehdä tämä työ, mutta me joudumme nyt tavattoman nopeasti hankkimaan avustustarvikkeet, jotta ne saadaan toimitettua ennen monsuunikautta perille.