Saudi-Arabian johtaman liittouman maajoukkoja saapui Jemeniin

noin 40 - 50 sotilaan kerrotaan saapuneen sunnuntaina satamakaupunki Adeniin. Liittouma on tehnyt ilmaiskuja huthikapinallisia vastaan maaliskuulta alkaen, mutta sillä ei aiemmin ole ollut maajoukkoja Jemenissä.

Ulkomaat
Jemen kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Saudi-Arabian johtama liittouma lähetti sunnuntaina ensimmäiset maajoukkonsa Jemeniin. Asiasta kertovat uutistoimistoille jemeniläiset viranomaislähteet.

Jemeniläiset sotilasviranomaiset kutsuvat operaatiota tiedustelutehtäväksi, kertoo uutistoimisto AP. Sotilasviranomaisten mukaan liittouman joukot osallistuvat Jemenissä koulutustehtäviin ja pyrkivät identifioimaan alueen, jolla maasta paennut presidentti Abd Rabbihi Mansur Hadi ja hänen hallituksensa voisivat toimia palatessaan Jemeniin.

Hadi pakeni Jemenistä Saudi-Arabiaan maaliskuussa, jolloin Iranin tukemat shiialaiset huthikapinalliset olivat ottaneet hallintaansa suuren osan Jemenistä.

Hadia tukevien paikallisten taistelijoiden johtaja sanoo uutistoimisto AFP:lle, että maahan saapuneet liittouman joukot tukevat heitä taisteluissa kapinallisia vastaan lähellä Adenin lentokenttää. AFP:n tietojen mukaan lentokentän läheisyydessä on nähty taistelijoita, joilla oli armeijan vaatteet ja paremmat aseet kuin paikallisilla.

Liittouman tiedottaja, prikaatikenraali Ahmed Assiri kiisti sunnuntaina saudiarabialaiselle uutistoimistolle, että liittouman joukkoja olisi saapunut Adeniin. Televisiokanava al-Jazeeralle Assiri kuitenkin sanoi kaikkien vaihtoehtojen olevan auki, ja ettei liittouma säästä ponnisteluja tukeakseen vastarintaa Jemenissä.

Al-Jazeeran sotilasasiantuntija arvelee, että kyseessä ovat jemeniläistaustaiset sotilaat, jotka ovat saaneet koulutusta ja varustuksen liittoumalta.

Lähteet: AP, AFP