AP: Nigerian armeijan joukot tappaneet kymmeniä siviilejä

Paikallisten mukaan kyseessä on kostotoimenpide.

Ulkomaat

Nigerian armeijan joukot ovat tappaneet kymmeniä siviilejä ja tuhonneet joukoittain koteja kostaakseen kuuden sotilaan torstaiset kuolemat, kertovat maan keskiosassa sijaitsevan Plateaun osavaltion yhteisöjen edustajat uutistoimisto AP:lle.

Yksi paikallisten johtajista piti tiedotustilaisuuden Plateaun osavaltion pääkaupungissa Josissa, jossa hän kertoi dokumentoineensa ainakin 38 kuolemaa, mukaan lukien kahden poliisin kuolemat.

Toinen paikallisjohtajista kertoi jopa 80 ihmisen kuolleen viikonloppuna tapahtuneissa sotilaiden hyökkäyksissä hänen johtamallaan Wasen alueella.

Paikallisten mukaan sotilaat saapuivat yli kymmenellä panssaroidulla ajoneuvolla.

Erikoisjoukkojen edustajan, kapteeni Ikwedichi Iwehan mukaan sotilaat ovat osallistuneet taisteluihin ainoastaan aseistautuneen heimoryhmän kanssa, jonka paikalliset ovat sanoneet tappaneen kuusi sotilasta viime viikolla. Sotilaiden ruumiit oli lisäksi paikallisten mukaan silvottu.

Iweha kielsi joukkojensa hyökänneen siviilien kimppuun kysyen samalla, miksi joukot hyökkäisivät siviilejä vastaan, joita heidän on tarkoitus suojella.

Nuorten heimolaisten edustaja Shafi'i Sambo sanoi, että pääasiallisesti Tarok-heimon kyläläisiin kohdistuneet hyökkäykset ovat seurausta torstaisista Tarok-nuorten tappamista sotilaista. Neljä sotilasta on edelleen kateissa yhteenotosta.

Plateaun osavaltiota riivaa tuhansia henkiä vaatineet etnis-uskonnolliset ja väkivaltaiset kiistat maankäytöstä pääosin kristillisistä koostuvien maanviljelijöiden sekä muslimienemmistöisten paimentolaisten kesken.

Nigerian armeijaa on syytetty monista julmuuksista ennenkin. Mm. vuonna 2013 uutistoimisto AP:n ja ihmisoikeusjärjestö Amnesty International tutkimukset totesivat armeijan tappaneen yli 200 siviiliä ja polttaneen maahan tuhansia koteja koillisessa Nigeriassa sijaitsevassa Bagan kalastajayhteisössä sen jälkeen kun yksi sotilas oli tapettu kaupungissa.

Lähteet: AP