Joensuun kaupunginteatterin päättäjä haukkui Vihtori Rämää mielenterveysongelmaiseksi – pyysi anteeksi puheitaan

Joensuun kaupunginteatterin hankaloituneet henkilösuhteet ovat pulpahtaneet jo julkiseen keskusteluun. Korkeassa luottamusasemassa työskennellyt Marja-Liisa Julkunen myöntää, että on käyttäytynyt asiattomasti.

kulttuuri
Valitus, joka ei koskaan ollut teatteriyhdistyksen hallituksen virallisessa käsittelyssä.
Janne Ahjopalo / Yle

Sosiaalisessa mediassa on puitu runsaasti Joensuun kaupunginteatterin tulehtuneita henkilösuhteita, ja keskusteluun on osallistunut useita eturivin taiteilijoita.

Yhtenä käsiteltävänä asiana somessa ovat olleet Marja-Liisa Julkusen (sd.) ulostulot nyt jo potkut saaneesta johtajasta Vihtori Rämästä ja hänen ohjelmistopolitiikastaan. Julkunen toimi ulostulojensa aikaan vuonna 2014 teatteria hallinnoivan Pohjois-Karjalan teatteriyhdistyksen varapuheenjohtajana.

Tilanne oli herkkä ja hermostuin.

Marja-Liisa Julkunen

Yle Pohjois-Karjala on saanut haltuunsa valitusluonnoksen, jonka takana ovat teatterinjohtaja Vihtori Rämä ja kaksi todistajaa. Vakavimpana ylilyöntinä paperissa pidetään Julkusen Rämästä tekemää diagnosointia hallituksen ja henkilöstön edessä 9.9.2014. Luonnoksen mukaan Julkunen teki analyysinsä teatterinjohtajan blogien pohjalta ja diagnosoi Rämän "hulluksi" ja "mielenvikaiseksi".

Rämä on nyt todennut Facebook-kirjoituksessaan, että valitusta ei ikinä viety virallisesti teatteriyhdistyksen hallitukseen puheenjohtaja Pasi Hartikaisen (kok.) toiveesta. Hartikainen on asiasta vaitonainen.

– Asia ei ilmeisesti ollut hallituksessa. En ole nähnyt paperia enkä voi sanoa asiasta enempää. En myöskään ota kantaa, ovatko nämä juuri kuulemani asiat minulle tuttuja, pyörittelee Hartikainen.

Marja-Liisa Julkunen puolestaan myöntää, että käyttäytyi kokouksessa 9.9.2014 huonosti.

– Tilanne oli herkkä ja hermostuin. Sanoin jotenkin niin, että Rämän blogikirjoitusten rivien välistä käy ilmi, ettei Rämä ole aivan terve. Pyysin seuraavassa kokouksessa omasta aloitteestani anteeksi erittäin asiatonta käytöstäni, kertoo Julkunen.

Teatteriyhdistyksen puheenjohtaja torjuu kritiikin talousvastuusta

Muun muassa sanomalehti Karjalaisen pääkirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) on vieritetty osavastuuta teatteriyhdistyksen hallitukselle yli 300 000 euron tappiosta vuodelta 2014. Nyt kun syy tuntuu olevan vain potkut saaneella Vihtori Rämällä. Teatterilla ei ollut käytössään syksyllä 2013 talouspäällikköä talousarvion laadinnassa, ja muun muassa henkilöstön lomarahat jäivät laskelmista pois.

Teatteriyhdistyksen hallituksen säännöissä korostetaan hallituksen omaa valvontavastuuta taloudesta:

Hallituksen tulee valvoa, että teatteria ja sen taloudellisia asioita hoidetaan asianmukaisesti ja että yhdistyksen toiminnasta pidetään lainmukaista kirjanpitoa ja että varainhoidon valvonta on asianmukaisesti järjestetty.

Hallituksen tulee myös sääntöjen mukaan laatia toimintasuunnitelma sekä talousarvio. Hallituksen puheenjohtaja Pasi Hartikainen ei kritiikkiä niele.

– Minulla ja tällä hallituksella ei ole osaa eikä arpaa tähän. Sain oman hommani valmiina ja aloitin vuoden 2014 alussa. En voinut tietää, ettei syksyllä 2013 silloisen hallituksen hyväksymä talousarvio ollut asianmukainen, puolustautuu Hartikainen.

Uuden johtajan haku Joensuun kaupunginteatteriin alkaa jo toukokuussa. Rämän suunnittelemasta ohjelmistosta perutaan Pilluralli ja Kolmas maailmansota. Rämä on itse harmitellut Facebookissa, kuinka hän oli ehdottanut hallitukselle muun muassa Jorma Uotisen kanssa toteutettavaa musiikkitanssiteatteriesitystä ja Rauta-aika-musikaalia, mutta hän ei saanut ajatuksilleen vastakaikua.