1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valokuituverkot

Kuntien valokuituyhtiö pyrkii kokonaan eroon Kuuskaistasta

Kuuden keskisuomalaisen kunnan yhteinen laajakaistayhtiö Keski-Suomen Valokuituverkot Oy neuvottelee liiketoimintakaupasta Kuuskaistan Palveluiden kanssa. Mikäli kauppa toteutuu, kuuden kunnan johtajat olisivat valmiita esittämään kunnanhallituksilleen liittymistä kuntien yhtiöön.

Kuva: YLE / Heikki Haapalainen

Mahdollisessa kaupassa siirtyisi kuntiin osittain rakennettu valokuituverkko, asiakkaiden liittymäsopimukset ja operaattorisopimukset Keski-Suomen Valokuituverkoille.

Kuuskaistan Palvelut Oy luopuisi myös 10 prosentin omistuksestaan kuntien omistamassa yhtiössä.

Kauppojen taustalla on muun muassa Kuuskaistaan liittyvä negatiivinen keskustelu, mikä on vaikuttanut valokuituyhtiön liittymämyyntiin. Alunperin Kuuskaistan piti rakentaa valokuituverkko lähes koko maakuntaan, mutta työ jäi kesken, kun yhtiö joutui rahoitusvaikeuksiin.

Mikäli kauppa toteutuu, Viitasaaren, Karstulan, Uuraisten, Kivijärven ja Luhangan kuntajohtajat olisivat valmiit esittämään kunnanhallituksilleen liittymistä kuntien yhtiöön.

Julkista tukea liittymistä pohtivien kuntien olisi mahdollista saada verkkoyhtiön mukaan noin 5,2 miljoonaa euroa. Viitasaarella ja Karstulassa tukikelpoinen verkko pitäisi rakentaaa elokuun loppuun mennessä.

Yhtiöön liittyminen tarkoittaisi sitä, että osa uusien omistajakuntien asukkaista, jotka ovat tilanneet Kuuskaistalta käyttövalmiin valokuituliittymän, saisivat sen käyttöön ehkä jo tänä vuonna ja loputkin ensi vuonna.

Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n omistaa tällä hetkellä Pihtipudas, Multia, Kannonkoski, Konnevesi, Kyyjärvi ja Toivakka.