Australiassa harkitaan siirtolaisilta pääsymaksua maahantulosta – miljarditulot valtiolle?

Australian hallituksen ajatushautomo on ehdottanut uudistusta, jossa maahan pääsisi mahdollisesti vain maksamalla kymmenien tuhansien eurojen pääsymaksun. Liike-elämän edustajat ja maahanmuuttajaryhmät vastustavat ehdotusta.

Australian hallituksen siirtolaispolitiikkaa pilkkaavan kampanjan julisteita Sydneyssä elokuussa 2013. Kuva: Dean Lewins / EPA

Tiukasta maahanmuuttopolitiikasta tunnettu Australian hallitus selvittää vaihtoehtoja, joissa siirtolaisia ryhdyttäisiin valitsemaan maahan heidän maksukykynsä perusteella.

Maahan voitaisiin päästää vain siirtolaisia, jotka kykenisivät maksamaan mahdollisesti useiden kymmenien tuhansien eurojen pääsymaksun maahan.

Näin Australiaan pääsisivät vain rikkaimmat maahanmuuttajat. Samalla valtio voisi tienata lisätuloja kymmenien miljardien eurojen edestä ja lievittää valtion budjettivajetta.

Maksuperusteinen maahantulojärjestelmä on yksi vaihtoehdoista, joita Australian hallitukselle alainen elin ehdottaa viikonloppuna julkistetussa selvityksessä.

Toteutuessaan radikaali ehdotus muuttaisi Australian maahanmuuttopolitiikkaa, jota on viime vuosina kiristetty tuntuvasti. Australia päästää tällä hetkellä pääosin maahan ihmisiä, joilla on hyvä koulutus tai jo muita perheenjäseniä maassa. 

Australiaan 50 000 dollarin pääsymaksu?

Maahanmuuton mahdollisesta pääsymaksusta on jo tehty ehdotuksia. Esimerkiksi australialainen kansanedustaja David Layonhjelm on ehdottanut maahantulon maksuksi 50 000 Australian dollaria eli noin 35 000 euroa.

– Tämä toisi tuntuvan lisän Australian budjettiin ja toivon, että se johtaisi veronalennuksiin, senaattori David Layonhjelm sanoi The Sydney Morning Herald -sanomalehden mukaan.

Pääsymaksuehdotukset ovat nostattaneet Australiassa myös voimakasta vastustusta.

Liike-elämän edustajien mukaan hintalappu maahantulolle voisi estää ammattitaitoisten mutta vähemmän varakkaiden maahanmuuttajien tulon Australiaan.

Maahanmuuttajaryhmät ovat huolestuneet puolestaan siitä, että pääsymaksu vähentäisi siirtolaisten mahdollisuuksia saada perheenjäseniään Australiaan. Noin kolmasosa maahanmuuttajista pääsee Australiaan tällä hetkellä sukulaissuhteiden perusteella.

Hallituksen alaisen tutkimuslaitoksen raportissa esitetään myös mahdollisuutta, missä maahantulijat voisivat maksaa pääsymaksunsa Australiaan takaisin lainaohjelman kautta.  

Australian maahanmuuttoministeri on korostanut, että maan maahanmuuttopolitiikkaan ei ole toistaiseksi muuttumassa.

Eurooppalaiset kiinnostuneita Australian mallista

Euroopan kiinnostus Australian siirtolaispolitiikkaa kohtaan on lisääntynyt sen jälkeen, kun merihätään joutuneiden siirtolaisten määrä on kasvanut Välimerellä.

Australian pääministeri Tony Abbott kertoi maanantaina, että eurooppalaiset viranomaiset ovat kysyneet neuvoa Australialta siirtolaislaivojen käännyttämisessä. Hän ei ole täsmentänyt, mitkä eurooppalaismaat ovat olleet yhteydessä Australian viranomaisiin.

Abbottiin konservatiivihallituksella on käynnissä kiistanalaisen merioperaatio, jossa siirtolaislaivat käännytetään takaisin ja maihin päässeet siirtolaiset siirretään Australian ulkopuolelle Papua Uuteen-Guineaan tai Naurun saarivaltioon.

Välimereltä pelastettiin viikonlopun aikana 6-tuhatta Eurooppaan pyrkinyttä ihmistä.