Kohu reserviläiskirjeen ympärillä ei yllättänyt Puolustusvoimia

Puolustusvoimat aloittaa reserviläiskirjeiden postittamisen tänään.

Kuva: Satu Krautsuk / Yle

Puolustusvoimat vakuuttaa, ettei reserviläiskirjeen herättämä huomio tullut yllätyksenä.

– Ei tässä mitään erityistä, ihmeellistä tai odottamatonta meille ole, sanoi operaatiopäällikkö, kenraaliluutnantti Mika Peltonen maanantaina pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Hän huomautti, että asiaa on valmisteltu jo pitkään. Kirjeen lähettämistä alettiin selvittää vuonna 2013, ja tasan vuosi sitten siinä päätettiin edetä. Matkan varrella varauduttiin myös siihen, että operaatio voi herättää kansainvälistäkin kiinnostusta.

- Silloin kun tämä homma pantiin alkuun, niin silloin tilanne ei ollut herkkä. Matkan aikana toimintaympäristössä on tapahtunut muutoksia ja kenties herkkyyttä. Ei se ole kiihdyttänyt eikä jarruttanut tämän hankkeen eteenpäin vientiä. Teemme ihan normaalia puolustusvoimauudistuksen loppuun vientiä, Peltonen sanoi. 

Hän muistutti kirjeen lähettämisen taustalla olevan sen, että sodan aikaista kokoonpanoa on jouduttu supistamaan puolustusvoimien määrärahaleikkausten vuoksi. Siksi kaikkien osaaminen halutaan aiempaa paremmin käyttöön. Kirjeen lähettämisen ajankohdan ratkaisi lopulta se, että uudet sodanajan kokoonpanot vahvistettiin vuodenvaihteessa.

- Me haluamme varmistaa, että meillä on tieto jokaisen reserviläisen osaamisesta. Siitä uudestakin osaamisesta, joka on syntynyt kenties kotiutumisen jälkeen. Niin hyvä tieto, että osaamme sijoittaa heidät oikein ja meillä on parhaat mahdolliset sijoitukset kaikille. Tästä tässä on kysymys: osaamisen tason nostosta.

Puolustusvoimat aloittaa reserviläiskirjeiden postittamisen tänään maanantaina.