1. yle.fi
  2. Uutiset

Maailman kookkaimpia villejä kasvinsyöjiä uhkaa sukupuutto

Kasvinsyöjien tuhoutuminen hävittäisi myös lihansyöjät. Kasvinsyöjiä uhkaavat mm. ylimetsästys ja elinalueiden tuhoutuminen.

luonto
Norsuja eläinpuistossa.
Maaperän ravinnepula voi pahentua entisestään, jos norsun kaltaiset nykyiset suuret maaeläimet kuolevat sukupuuttoon.Oliver Weiken / EPA

Suurinta osaa maailman suurimmista maaeläimistä uhkaa sukupuutto, kertoo tuore tutkimus.

Kansainvälinen tutkijaryhmä selvitti yli 100-kiloisten kasvinsyöjien tilanteen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tutkimuskohteeksi otettiin vain suurimmat eläimet. Mukana oli 74 eläinlajia poroista afrikannorsuun.

Tulosten mukaan 60 prosenttia eläinkannoista uhkasi tuhoutuminen. Tärkeimmät syyt tähän olivat elinympäristöjen katoaminen ihmisen toiminnan seurauksena, metsästys lihan ja eläinten osien takia sekä kilpailu ravinnosta karjaeläinten kanssa.

Tutkijoiden mukaan suurten kasvinsyöjien katoaminen muuttaisi täydellisesti luontoa savanneilla, metsissä, ruohomailla ja aavikoilla. Kasvinsyöjien kadotessa ei lihansyöjilläkään olisi enää elinmahdollisuuksia.

– Suurilla lihansyöjillä on edessään valtavia ongelmia suoranaisen vainon, ylimetsästyksen ja elinympäristöjen tuhoutumisen takia. Tutkimuksemme lyö vielä yhden naulan niiden arkkuun: tyhjenevän ruokakomeron, toteaa Oxfordin yliopiston villieläinten tutkimuksen laitoksen professori David Macdonald.

– Jos elinympäristössä ei ole mitään syömistä, ei se ole minkään arvoinen, hän huokaa BBC:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi sarvikuonojen tilanne on erittäin huono, sillä pimeillä markkinoilla sarvesta maksetaan enemmän kuin vastaavasta määrästä kultaa.

Tutkimus on julkaistu Science Advances -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi