1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Talojen kuvaaminen närkästyttää Imatralla: "Putinin touhuja, valitsevat jo omiaan"

Facebookin Imatra-ryhmässä useat useat kaupunkilaiset kertovat nähneensä tuntemattomia yksityishenkilöitä kuvaamassa talojen julkisivuja ja pihoja. Poliisi muistuttaa, että julkisilla paikoilla kuvaaminen on sallittua. Lisäksi mahdollista tunkeilevaa kuvaajaa ei poliisin mukaan kannata itse lähteä häätämään.

Kuva: Yle

Imatralla on herättänyt keskustelua kaduilla liikkunut pariskunta, joka on ottanut valokuvia taloista. Keskustelun aloitti sosiaalisessa mediassa ruokolahtelainen Tero Haakana, joka oli viikonlopun aikaan naisystävänsä luona Imatralla Rautionkylässä.

– Ihmeteltiin, kun katsottiin illalla televisiota ja naapuritalon seinään välähti valo. Kun katsottiin ikkunasta ulos, niin tiellä oli pariskunta, joka otti emännän talosta kuvan.

Haakanan mukaan noin 25-30 vuotias mies ja nainen olivat olemukseltaan ja ulkonäöltään "naapurimaalaisten näköisiä". Haakana ei tiedä miksi pariskunta kuvasi taloja, mutta hänen mukaansa se ei vaikuttanut aivan normaalilta toiminnalta.

– Ne kävelivät katuja ristiin rastiin ja niillä oli mukana järjestelmäkamera. Kuvaaminen ei kohdistunut selvästi ainoastaan yhteen taloon.

– Kun menimme ulos, he kävelivät kadun päähän ja katosivat. Mitään autoja ei näkynyt missään. Alueella kyllä asuu venäläisiä, ovathan ne voineet olla jollain kylässäkin. Aikaisemmin en ole heitä nähnyt.

Haakana ei ole pariskunnan toimista kovin huolissaan, mutta joitain ajatuksia parivaljakon talojen kuvaaminen aiheutti.

– Lähinnä Putinin hommat, että nämä valitsevat jo omiaan. He katselevat jo paikkoja.

Imatran nimeä kantavassa Facebook-ryhmässä aihe on virittänyt vilkkaan keskustelun. Haakanan lisäksi havaintoja ovat keränneet myös muissa kaupunginosissa asuvat imatralaiset.

Poliisi: Malttia matkaan

Rikoskomisario Pekka Gavrilov Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että asia ei ole ainakaan noussut  pintaan poliisin keskuudessa.  Hän ei lähde tarkemmin spekuloimaan mistä kuvaamisessa on ollut kysymys.

– Kuvaaminenhan ei ole kiellettyä yleisillä paikoilla. Talojakin voi kuvata, kunhan ei näy sisätiloihin tai takapihalle, jossa esimerkiksi grillataan.

Gavrilovin mukaan hienotunteisuutta kannattaa piha-alueita kuvattaessa noudattaa.

– Esimerkiksi orapihlaja-aidan välistä ei voi mennä kuvaamaan pihalle, silloin mennään kotirauhan suojan piiriin.

Kuvaaminenhan ei ole kiellettyä yleisillä paikoilla. Talojakin voi kuvata, kunhan ei näy sisätiloihin tai takapihalle, jossa esimerkiksi grillataan.

Rikoskomisario Pekka Gavrilov

Jotkut ovat sosiaalisessa mediassa sitä mieltä, että kuvaajat voi mennä häätämään pesäpallomailojen kanssa. Poliisi ei sellaista suosittele.

– Ei missään nimessä, ehkä se on parempi, että tekee vaikka mieluummin poliisille ilmoituksen, jos sellainen häiritsee liikaa. Siinä käy helposti muuten silleen, että itse syyllistyy pahoinpitelyyn.

Julkisilla paikoilla kuvaaminen ei poliisin mukaan kuitenkaan ole laitonta.

– Pääsääntö on, että yleisillä paikoilla voi kuvata, Gavrilov muistuttaa.