Hyppää sisältöön

Nepal kehotti ulkomaista apuväkeä pois Kathmandusta – "Pärjäämme jo itse"

Yhdysvaltain helikopterit aloittavat maanantaina avustuslennot syrjäseuduille, joissa kokonaisia kyliä on tutkimatta maanjäristyksen jäljiltä.

Poliisit raivasivat historiallisen Dunbar-aukion peittäviä raunioita Kathmandussa sunnuntaina. Kuva: Philippe Lopez / AFP

Nepalin hallitus on kehottanut pääkaupungissa Kathmandussa olevia ulkomaisia avustustyöntekijöitä lähtemään kotiin. Viestintäministeri Minendra Rijalin mukaan suurin osa Kathmandun ja sen ympäristön pelastustöistä on tehty. Lopun pystyvät paikalliset hoitamaan itse, Rijal sanoo.

Sen sijaan kaukaisissa kylissä ja vuoristoalueilla on edelleen työtä myös ulkomaisille vapaaehtoisille Nepalin poliisin ja armeijan apuna, hän sanoo.

Runsas viikko sitten sattuneen maanjäristyksen uhreja on tullut auttamaan kaikkiaan yli neljä tuhatta ihmistä 34 maasta. He ovat osallistuneet uhrien etsintöihin raunioista, auttaneet loukkaantuneiden hoidossa ja jakaneet ruokaa.

Yhdysvaltain asevoimien kaksi helikopteria ja neljä niiden tavoin laskeutumaan kykenevää kääntyväsiipistä kuljetuskonetta aloittaa maanantaina avustuslennot Kathmandusta Gorkhan alueelle. Siellä monet tiet ovat yhä tukossa maanvyöryjen takia, eikä apua ole vielä saatu perille lainkaan.

Pieni ja kuoppainen lentokenttä hidastaa avustamista

Avustustöiden isoksi ongelmakohdaksi on osoittautunut Kathmandun lentokenttä. Se on alkujaan rakennettu vain enintään keskikokoisille koneille, ei suurille sotilaskoneille, jollaisilla on tuotu järistysuhreille ruokaa, lääkkeitä ja muuta tarpeellista.

Kentällä on vain yksi kiitorata, ja sekin on kunnoltaan kuoppainen. Siviili- ja avustusliikenteen sovittelu vaatii paljon pohdintaa ja hidastaa avustusten saamista hädänalaisille.

Sen sijaan tullimuodollisuuksia ja muuta apua hidastanutta byrokratiaa Nepalin viranomaiset ovat lieventämässä YK:n valitusten vuoksi, YK:n edustaja Jamie McGoldrick kertoo.

Nepalin maanjäristyksen kuolonuhrien määrä on nyt lähes 7 300. Viranomaiset pelkäävät, että luku nousee, kunhan järistyskeskusta ympäröiville alueille vihdoin päästään. Alueella on yhä kokonaisia kyliä, joiden tiedetään tuhoutuneen täysin mutta joihin ei ole vielä päästy, kertoo valtiovarainministeri Ram Dharam Mahat.