Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa yllättävä myyntiartikkeli – pullotettu vesi

Utsjoen Nuorgamin kylän vesiongelmat jatkuvat edelleen. Inarin Lapin Vesi Oy yrittää maanantaina uutta keinoa tilanteen korjaamiseksi. Rajakaupassa vedenkeittokehotus näkyy parhaiten pulloveden myynnissä.

Sápmi
Vesipulloja kaupan hyllyssä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen pohjoisimmassa kylässä, Utsjoen Nuorgamissa toista viikkoa jatkunut vedenkeittokehotus jatkuu edelleen. Kylän vesijohtoverkkoon pääsi reilu viikko sitten pintavettä. Vedenlaatu kärsi ja vedestä tehtiin bakteerihavainto.

Inarin Lapin Vesi Oy yrittää tänään uutta keinoa ongelman ratkaisemiseksi.

– Kylään tulee vettä kahdessa eri linjassa. Toinen linja, mikä ottaa veden lähteestä, on jostain syystä tukossa. Yritämme sulkea sen ja ottaa käyttöön linjan, mihin vesi tulee purosta, selittää Inarin Lapin Vesi Oy:n toimitusjohtaja Paulus Lepistö.

Pullovesi myy kuin häkä

Rajakauppaa ei vedenkeittokehotus haittaa, kertoo K-Market Auralan Säästön kauppias Arto Aurala. Vaikka Nuorgamiin on toimitettu kaksi varavesiasemaa, josta ihmiset voivat hakea itselleen talousvettä, on yllättäväksi myyntiartikkeliksi noussut pullotettu vesi.

– Tilasin tukusta kolminkertaisen määrän vettä ja lisää pitää tilata, kertoo kauppias Aurala.

Inarin Lapin Vesi Oy ei osaa vielä arvioida, milloin veden keittokehotus päättyy. Vedellä voi kuitenkin peseytyä normaalisti.

– Keittokehotusta ei voi poistaa ennenkuin on saatu puhtaat näytteet, toimitusjohtaja Paulus Lepistö kertoo.

Inarin Lapin Vesi Oy:n mukaan Nuorgamin nykyinen vedenottojärjestelmä on vanhanaikainen ja pintavesi voi päästää sekoittumaan vesijohtoverkostoon. Yhtiö on suunnittelemassa kylään uutta vedenottojärjestelmää, mutta sen rakentaminen alkaa aikaisintaan kesällä 2016.