1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ennuste: Ensi vuonna ennätysmäärä työttömiä työnhakijoita – myös pitkäaikaistyöttömyys jatkaa kasvuaan

TEMin ennusteen mukaan ensi vuonna työttömyyden rakenne vaikeutuu edelleen. Työllisyyden laskun arvellaan kuitenkin pysähtyvän.

Kuva: Yle

Työttömiä työnhakijoita on ensi vuonna hieman alle 350 000, mikä on 2000-luvun ennätys, arvioi työ- ja elinkeinoministeriö lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessaan. Myös pitkäaikaistyöttömyyden odotetaan kasvavan. Tänä vuonna Suomessa on noin 106 000 pitkäaikaistyötöntä, ja ensi vuonna luvun odotetaan olevan 119 000.

Ministeriö kuitenkin arvioi työllisyyden laskun olevan pysähtymässä. Ennusteen mukaan tämän vuoden talouskasvu ei kuitenkaan riitä merkittävästi kasvattamaan työllisyyttä.

Työllisyysasteen arvioidaan nousevan tänä vuonna 68,8 prosenttiin, lähinnä siksi että työikäisten määrä pienenee. Työttömyysaste puolestaan nousee TEM:in ennusteen mukaan 8,9 prosenttiin, koska työvoiman tarjonta hieman kasvaa.

Ensi vuonna työttömyysasteen arvellaan laskevan 8,8 prosenttiin ja työllisyysasteen nousevan 69,4 prosenttiin.

TEM julkaisee lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteensa keväällä ja syksyllä. Ennusteessa ei ole huomioitu tulevan hallitusohjelman mahdollisia vaikutuksia talouden ja työllisyyden kehitykseen.