Simon kouluverkko kutistuu kahteen? Ylikärpän kyläkoulu lakkautusuhan alla

Simossa kunnan taloustilanne ja hupeneva oppilasmäärä uhkaavat Ylikärpän koulua. Viimeisen kyläkoulun lakkauttaminen on nostettu valmisteluun kunnan päätöksenteossa.

koulut
Simon alakoulu Asemakylällä.
Antti Heikinmatti / Yle

Simossa pohditaan kunnan viimeisen kyläkoulun lakkauttamista. Ylikärpän koulun kohtaloa uhkaavat laskeva oppilasmäärä ja kunnan kireä taloustilanne.

Koulutoimenjohtaja Kyösti Rajasen mukaan koulun lakkauttamisella saisi laskelmien mukaan noin 130 000 euron säästöt vuosittain.

– Kunnalla ei käytännössä oikein ole varaa ylläpitää Ylikärpän koulua, Rajanen sanoo.

Koululla on tällä hetkellä yksitoista oppilasta ja määrä laskisi ensi syksynä yhdeksään. Koululla on kaksi opettajaa sekä vahtimestari-talonmies.

Koulun mahdollisesta lakkauttamisesta on tarkoitus järjestää keskustelutilaisuus 18.5.

Koulumatkat venyisivät enimmillään 55 kilometriin

Rajasen mukaan Ylikärpän oppilaille olisi tilaa Aseman koululla, eikä myöskään koulumatka muodostuisi kohtuuttomaksi.

Koulubussi odottelee koululaisia Simon Asemakylän koululla.
Koulukuljetukset eivät venyisi Simossa laittoman pitkäksi, vaikka Ylikärpän koulu lakkautettaisiin.Antti Heikinmatti / Yle

– Alakoulun puolella tällä hetkellä suurimmat ryhmät ovat 23 oppilaan luokkia. Koulukuljetukset Ylikärpän suunnasta pyörivät jo, kun yläkoululaisia kuljetetaan Asemalle, listaa Rajanen.

– Pisimmillään koulumatkaksi tulisi 55 kilometriä, eli ajassa se veisi vajaan tunnin suuntaansa. Lain sallima maksimi odotusaikoineen on alle 13-vuotiaille kaksi ja puoli tuntia.

Simo lakkautti seitsemästä koulustaan peräti neljä vuonna 2004. Ylikärpän koulun lisäksi peruskouluja on kunnassa enää Asemakylällä ja Maksniemessä.

Korjattu 5.5.2015 klo 8.20 pisin koulumatka 55 kilometriin.