1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. perhesuunnittelu

Terveydenhuollon ammattilaiset: valistus on pilleriä parempi ehkäisykeino

Valistus toimii ehkäisypillereitä tehokkaammin nuorten aborttien ehkäisyssä, toteavat terveydenhuollon ammattilaiset vastauksessaan joensuulaiseen valtuustoaloitteeseen. Aloitteella esitetään ilmaisen ehkäisyn järjestämistä alle 20 -vuotiaille joensuulaisille naisille.

perhesuunnittelu
E-pilleri -levyjä.
E-pillereiden ja veritulppakuolemien yhteyttä puitiin julkisuudessa vuosi sitten. Pillereiden tukkumyynti on vähentynyt sittemmin seitsemän prosenttia.Yle

Valistus toimii ehkäisypillereitä tehokkaammin nuorten aborttien ehkäisyssä.

Tätä mieltä ovat terveydenhuollon ammattilaiset vastauksessaan joensuulaiseen valtuustoaloitteeseen. Aloitteella esitetään ilmaisen ehkäisyn järjestämistä alle 20 -vuotiaille joensuulaisille naisille.

Ylihoitaja Liisa Karikko Joensuun avoterveydenhuollosta ei lämpene pillereiden massajakamiselle.

- Kyllä minä enemmän näkisin että nuorten kohdalla painotetaan terveysneuvontaa ja ohjausta. Peruskouluissahan kaikilla luokilla järjestetään terveydenhoitajan tarkastus ja laajempi tarkastus 1, 5 ja 8-luokilla. Kyllä tämä terveysneuvonta-asia on keskeisessä osassa myös näissä tapaamisissa.

Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella tehtiin viime vuonna 43 kappaletta abortteja alle 20 -vuotiaille. Liisa Karikon mukaan tämä luku ei ole hyväksyttävä.

- Ei se ole hyväksyttävä ja juuri sen takia pitäisi korostaa että käytettäisi sitä ehkäisyä. Mutta ehkäisypillereiden lisäksi on myös kondomin käyttö, eli heittäisin vastuuta myös miespuolisille.

- Eli nuoret miehet ja naiset ottaisivat yhdessä vastuuta näistä raskauden estämisasioista. Samalla pidettäisiin huolta myös sukupuoliteitse tarttuvien tautien ehkäisemisestä, toteaa Karikko.

Joensuun kaupunginhallitus käsitteli valtuustoaloitetta maanantain kokouksessaan. Asia merkittiin tiedoksi.

Lue seuraavaksi