1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Serlachius-museot kansainvälistyy – julkistus Venetsian biennaalissa

Mäntän Serlachius-museot toimii entistä aktiivisemmin kansainvälisillä areenoilla. Ensi lauantaina käynnistyvässä Venetsian biennaalissa julkistetaan videotaiteilija Eija-Liisa Ahtilasta englanninkielinen kirja. Lokakuussa avataan Mäntässä saksalaisen Anselm Kieferin näyttely.

Kotimaan uutiset
Ruutukaappaus Eija-Liisa Ahtialan videoteoksesta Tutkimuksia draaman ekologiasta 1.
Ruutukaappaus Eija-Liisa Ahtialan videoteoksesta Tutkimuksia draaman ekologiasta 1.Serlachius museot

Venetsian biennaaliin Mäntän Serlachius-museot osallistuu Visuaalisen taiteen keskus Framen kumppanina. Suomi esittäytyy biennaalissa Visa Suonpään ja Patrik Söderlundin muodostaman taiteilijaduo IC-98:n kautta. Biennaali on avoinna 9.5. – 22.11.2015.

Serlachius-museot julkistaa biennaalissa videotaiteilija Eija-Liisa Ahtilan tuotantoa käsittelevän kirjan Metsässä on lintu englanninkielisen käännöksen. Serlachius-museoiden johtajan Pauli Sivosen kirjoittama teos julkaistiin suomeksi viime kesänä, kun Ahtilan videoteos Tutkimuksia draaman ekologiasta 1 sai ensiesityksensä Göstan paviljongissa Mäntässä. Kirja taustoittaa Ahtilan tuotantoa ja Serlachius-museoiden kokoelmateosta. Eija-Liisa Ahtila on mukana kirjan julkistuksessa.

Uuden paviljongin valmistumisen jälkeen Serlachius museoissa on käynyt jo 106 000 vierasta.
Uuden paviljongin valmistumisen jälkeen Serlachius museoissa on käynyt jo 106 000 vierasta.Serlachius museot

IC-98:lta nähdään Alvar Aallon vuonna 1956 suunnittelemassa paviljongissa uusi installaatio Tunnit, ajat, iäisyydet (Hours, Years, Aeons). Teos yhdistee piirrosanimaatiota, ääntä ja eri materiaaleja. Se on itsenäinen osa taiteilijaduon Abendland-teossarjaa.

Serlachius-museot on tähän asti tunnettu arvokkaasta Suomen kultakauden taiteen kokoelmastaan. Viime kesänä avautuneen laajennuksen, paviljongin myötä museoista on tullut kiinnostava kohde myös nykytaiteen ja arkkitehtuurin ystäville. Uuden paviljongin myötä Serlachius –museoiden kävijämäärä on kääntynyt jyrkkään nousuun. Museoissa on viime kesän jälkeen käynyt reilusti noin 106 000 vierasta.

Lokakuun alussa taidemuseo Göstassa avataan laajaa huomiota herättänyt Anselm Kiefer –näyttely. Se esittelee saksalaisen taiteilijan tuotantoa Grothe-kokoelmasta. Maailman johtaviin nykytaiteilijoihin kuuluvan Kieferin teoksia ei ole aiemmin nähty Suomessa tässä laajuudessa.

Lue seuraavaksi