1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä tavoittelee näytettä Marsin kuusta, ensi yritys epäonnistui

Mars ja sen kuut ovat Venäjän ja Yhdysvaltain avaruuskilvan seuraavia kohteita. Venäjän avaruusohjelmaa on kuitenkin pitkään vaivannut epäonni.

Ulkomaat

Venäjän avaruushallinto Roskosmos (siirryt toiseen palveluun)aikoo yrittää uudemman kerran näytteen noutamista Mars-planeetan kuusta Phobosista. Tavoite on maanantaina julkaistussa ohjelmassa vuosille 2016–2025.

Vuodeksi 2024 kaavailtu Mars-Grunt-operaatio tulisi Roskosmosin laskelmien mukaan maksamaan noin 180 miljoonaa euroa eli kaksi kertaa viimevuotisen ennakkoarvion verran.

Roskosmosin aiemman luotaimen Phobos-Gruntin piti lentää samalle asialle jo neljä vuotta sitten, mutta luotain riistäytyi hallinnasta ja jäi kiertämään maapalloa. Jäännökset satelivat Tyyneenmereen tammikuussa 2012.

Venäjän avaruusohjelmalla on ollut viime vuosina muutenkin paljon epäonnea. Tuorein huono uutinen on viime viikolta: Progress-rahtialus, jonka piti viedä lastia kansainväliselle avaruusasemalle, mykistyi heti lähtönsä jälkeen ja jäi ajelehtimaan maapallon ympäri.

Progress painuu nyt vähitellen kohti Maan ilmakehää ja pudonnee runsaan viikon kuluttua. Epäselvää on, missä määrin alus palaa ilmakehässä ja kuinka suuri osa päätyy alas asti. Putoamispaikka on epävarma, mutta Suomeen kappaleita ei ole odotettavissa.

Lähteet: Tass, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi