Ultrapuhdas pakkaaminen saa maidon säilymään viikkoja

Maidon säilyvyyteen vaikuttavat useat tekijät. Esimerkiksi pakkauslinjastolla on sen kannalta erityisen suuri merkitys. Tavallinen maito säilyy yleensä noin viikon, mutta uusimpien pakkauslinjojen läpi kulkeva lisäaineeton maito säilyy kotijääkaapissa jopa kolme viikkoa.

terveys
Maitopurkkeja Valio meijerillä Tampereella
Antti Eintola / Yle

Porilaisperheen ruokapöydässä hämmästeltiin taannoin luomumaidon pitkää säilyvyysaikaa. Perheessä oli totuttu siihen, että maito säilyy juomakelpoisena noin viikon verran. Tuntuikin erikoiselta, että luomumaito voisi säilyä kolme kertaa tavallista maitoa pidempään.

Maidon säilyvyysaikaa saadaan pidennettyä muun muassa normaalia kovemmalla kuumennuksella. Porilaismeijeri Satamaidon mukaan erilaiset suodatus- ja lämpökäsittelyt sekä niiden yhdistelmät ovat viime aikoina yleistyneet.

– Pisin säilyvyys on uht-maidolla, jonka kokonaissäilyvyysaika on jopa kuukausia, kertoo Satamaidon tuotekehitys- ja laatupäällikkö Anniina Honkanen.

Puhtaus pidentää säilyvyyttä

Luomumaidon osalta käsittelyn pitää olla mahdollisimman luonnonmukaista, joten useiden viikkojen säilyvyyden saavuttaminen normaalia kovemmalla kuumennuksella tai lisäaineilla tuntuisi erikoiselta. Pohjanmaalla toimivan Juustoportin tuoteryhmäassistentti Kati Jokiaho vakuuttaa, että tästä ei ole kyse.

– Meidän uusinta teknologiaa oleva pakkauslinjamme mahdollistaa sen, että saamme kaikki maidot säilymään pitkään ilman lisäaineita ja normaali pastörointilämpötila riittää.

Jokiahon mukaan ultrapuhdas pakkauslinja on otettu käyttöön syksyllä.

Myös Satamaito valmistaa perusmaitojen ohella pidempään säilyviä maitoja ja maitotuotteita.