1. yle.fi
  2. Uutiset

Närpiöstä voi tulla sittenkin kaksikielinen

Närpiön kaupunginvaltuusto päätti lokakuussa 2014, että se hakee muutosta yksikielisestä kunnasta kaksikieliseksi. Tästä tehtiin kuitenkin valitus, jonka nyt Korkein hallinto-oikeus on hylännyt.

kaksikielisyys
Tienviitat ovat Närpiössä vielä pelkästään ruotsin kielellä.
Jarkko Heikkinen / Yle

Närpiö voi muuttua ensi vuoden alussa kaksikieliseksi kunnaksi.Korkein hallinto-oikeus on hylännyt kaupunginvaltuuston viime syksynä tehdystä kaksikielisyyspäätöksestä tehdyn valituksen. Kaupunginjohtaja Hans-Erik Lindqvistin mukaan jotta Närpiöstä voisi tulla kaksikielinen ensi vuoden alusta, pitäisi valtioneuvoston tehdä päätös asiasta ennen kesäkuun loppua. Jos päätös viivästyy tästä, viivästyttää se myös kaksikielisyysstatuksen voimaantuloa.

Aiemmin tänä vuonna Korsnäs ja Luoto muuttuivat kaksikielisiksi kunniksi. Närpiön kaupunginjohtaja Lindqvist uskoo, että Närpiönkin muutos on mahdolllinen. Närpiö haki alun perin kaksikielisyysstatusta kuluvan vuoden alusta lähtien, mutta valitusprosessi viivästytti asian etenemistä.

Into muuttaa yksikielinen kunta kaksikieliseksi johtuu valtionosuuksien jakotavan muutoksesta. Muutos tuli voimaan tänä vuonna. Sen mukaan kaksikieliset kunnat saavat jatkossa enemmän tukea kuin yksikieliset.

Lue seuraavaksi