Raportti: Norja nousi Suomen ohi maailman parhaimpana paikkana äideille

Norja nousi Suomen edelle Pelastakaa Lasten Maailman äitien tila 2015 -raportissa. Pohjoismaat ovat kuitenkin edelleen äideille maailman parhaita maita asua. Raportin mukaan eriarvoisuus köyhien ja rikkaiden äitien ja lasten välillä kasvaa maailman suurkaupungeissa.

Kotimaa
Maailmankartta.
Yle Uutisgrafiikka

Suomi tippui tänä vuonna toiseksi Maailman äitien tila 2015 -raportissa. Suomen edelle nousi tänä vuonna Norja, joka menestyi erittäin hyvin kaikilla raportissa tutkituilla viidellä osa-alueella.

Norjassa esimerkiksi äitien todennäköisyys kuolla raskauteen tai synnytykseen on selvästi vähentynyt. Suomi sijoittui kymmenen parhaan maan joukkoon äitien ja lasten terveyden sekä naisten poliittisen aseman suhteen.

Pohjoismaat hallitsivat listan kärkisijoja, sillä Islanti sijoittui vertailussa kolmanneksi, Tanska neljänneksi ja Ruotsi viidenneksi.

Listan hännillä Afrikan maita

Somalia pysyi toista vuotta peräkkäin listan viimeisenä. Indeksin hännillä olevista maista lähes kaikki sijaitsevat Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Raportin mukaan nämä maat ovat niin kutsuttuja hauraita valtioita, jotka useimmissa tapauksissa ovat konfliktien runtelemia.

Raportissa tarkastellaan myös terveyseroja rikkaiden ja köyhien välillä eri kaupungeissa ympäri maailman. Raportista ilmenee, että kaupungeista löytyy ääripäitä, sillä niissä asuvat sekä kaikkein rikkaimmat ja terveimmät että kaikkein köyhimmät ja huono-osaisimmat perheet.

Raportti paljastaa, että silmiinpistäviä eroja kaupungeissa kuolevien köyhien ja rikkaiden lapsien suhteen löytyy myös teollisuusvaltioissa. Esimerkiksi joissakin Yhdysvaltain kaupungeissa rikkaiden ja köyhien lasten välinen eriarvoisuus eloonjäämisessä on suurempi kuin monessa kehitysmaassa. Naisen riski kuolla elinaikanaan raskauteen tai synnytykseen on Yhdysvalloissa suurin kaikista kehittyneistä valtioista.

Pelastakaa Lapset ry:n teettämä raportti asettaa 179 valtiota järjestykseen sen mukaan, miten nämä ovat onnistuneet tai epäonnistuneet edistämään äitien hyvinvointia.