1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tiede

Lapsi uneksii möröistä, aikuinen murhaajista – pahin painajainen voi olla paras opettaja

Painajaiset kiusaavat etenkin lapsia, mutta lähes puolet aikuisistakin näkee painajaisia ainakin kerran kuussa. Ikä vaikuttaa paitsi painajaisten määrään, myös niiden laatuun.

tiede
Nukkuja näkee painajaista
Yle

Olet varma, että joku seuraa sinua. Keltaiset silmät välähtävät pensaikossa. Takanasi rasahtaa. Singahdat juoksuun, mutta askel painaa. Äkkiä kompastut ja putoat jyrkänteeltä. Sitten säpsähdät hereille omassa turvallisessa sängyssäsi tyyny hiestä märkänä.

– Tyypillisin painajainen on vihamielinen hahmo. Suurin osa ihmisistä on joskus nähnyt takaa-ajo- tai putoamisunen, sanoo painajaisia ja unia Turun yliopistossa tutkiva Nils Sandman.

Voi olla hyvinkin pelottavia unia, joissa ei tapahdu oikeastaan mitään.

Nils Sandman

Lapset uneksivat möröistä. Aikuisten painajaisissa taas vaanii toinen ihminen.

– Lapsilla on enemmän painajaisia. Niissä esiintyy useammin hirviöitä, eläimiä ja fantasiaolioita, jotka ovat vaarallisia, Sandman sanoo.

Tutkijan mukaan 90 prosenttia painajaisista rakentuu pelkojen ympärille.

Painajainen voi olla merkki traumasta

Myös häpeäpainajaisten näkeminen on yleistä. Turun yliopiston unitutkijan Nils Sandmanin mukaan aika moni meistä on jäänyt kiinni alasti julkiselta paikalta – ainakin unessa. Myös suru ja viha voivat äitiyä voimakkaiksi unissa.

Painajaiset voivat liittyä myös elämäntilanteeseen.

– Kollegat ovat nähneet painajaisia väitöstilaisuuksista. Se taitaa olla aika yleinen painajainen yliopistolla, Sandman kertoo.

Jos näkee painajaisia kerran viikossa tai useammin, voi olla myös muita ongelmia, kuten unettomuutta tai masennusta.

Nils Sandman

Painajainen voi myös toistua yöstä toiseen. Osa toistuvista painajaisista on täysin arjesta irrallisia, jolloin niistä ei tarvitse olla huolissaan. Toistuva painajainen voi myös olla merkki traumasta, jos se liittyy itse koettuihin todellisiin tapahtumiin.

– Jos näkee paljon tällaisia tapahtumaan liittyviä painajaisia, kannattaa hakeutua lääkärin puheille, koska ne voivat kroonistua traumaperäiseksi stressioireyhtymäksi.

Sandmanin mukaan ihan pelkkiä painajaisia ei voi ehkäistä tai hoitaa.

– Jos näkee painajaisia kerran viikossa tai useammin, voi olla myös muita ongelmia, kuten unettomuutta tai masennusta. Hoitamalla masennusoireita, voi yrittää hoitaa myös painajaisia.

Sandmanin mukaan noin viisi prosenttia ihmisistä näkee painajaisia näin usein.

Kauhu-unet kartuttavat kokemusta

Tutkimuksen mukaan makeimmat unet nukutaan 20–30-vuotiaana, ainakin jos mittarina on painajaisten määrä. Iän karttuessa painajaiset jälleen yleistyvät.

Miehillä painajaisten määrässä tapahtuu jyrkkä nousu, kun taas naiset näkevät painajaisia tasaisemmin koko ikänsä. Naiset kuitenkin muistavat sekä tavalliset unet että painajaiset miehiä paremmin.

Kun valveilla kohtaa pelottavan tilanteen, saattaa olla paremmin valmistautunut, jos on jo harjoitellut tilannetta unessa.

Nils Sandman

Nils Sandmanin mukaan ihmiset, jotka eivät näe painajaisia, ovat harvinaisuus.

– Uni on painajainen, jos se tuntuu siltä. Voi olla hyvinkin pelottavia unia, joissa ei tapahdu oikeastaan mitään. Enemmän on kyse siitä, että mukana on negatiivisia tunteita: pelkoa tai kauhua, Sandman sanoo.

On vaikea nähdä, mitä hyötyä voisi olla siitä, että menettää yöunensa painajaiselle. Turun yliopiston professorin Antti Revonsuon kehittelemän teorian mukaan negatiiviset unet saattavat olla evoluution tapa valmistaa ihmistä kohtaamaan todellisia vaaroja.

– Kun valveilla kohtaa tällaisen tilanteen, saattaa olla paremmin valmistautunut, jos on jo harjoitellut tilannetta unessa. Teoriaa ei ole osoitettu oikeaksi, mutta näkemys on perusteltu, Sandman sanoo.

Unista puhutaan myös Turun yliopiston järjestämillä Tieteen päivillä lauantaina 10. toukokuuta: Tietoisuus, tajunta, unet – ratkaisemattomia arvoituksia tieteelle? (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi