Rikosoikeuden professori: Törkeästä raiskauksesta tuomittu alaikäinen voi selvitä ehdollisella tuomiolla

Helsingin käräjäoikeudessa on puitu tänään Tapanilan raiskausjuttua. Rikosoikeuden professori kertoo, että törkeän raiskauksen rangaistusasteikko on kahdesta kymmeneen vuotta vankeutta, mutta alaikäinen voi selvitä ehdollisella tuomiolla.

Kotimaa
Ihmisiä menossa oikeussaliin
Mikko Stig / Lehtikuva

Tapanilan raiskausjuttua on käsitelty tänään suljettujen ovien takana Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus päätti aamulla salata Tapanilan raiskausjutun asiakirjat uhrin pyynnöstä 60 vuodeksi.

Jutun syyttäjän mukaan epäillyille luettavat rangaistusvaatimukset selviävät toukokuun lopulla.

Viiden nuoren miehen epäillään raiskanneen nuoren naisen maaliskuussa lähellä Tapanilan juna-asemaa Helsingissä. Yhtä epäillyistä syytetään törkeästä raiskauksesta ja neljää syytetään törkeästä raiskauksesta nuorena henkilönä. Kaikki epäillyt kiistävät syytteet.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.
Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio.Yle

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio Helsingin yliopistosta kertoo, että rangaistusasteikko törkeästä raiskauksesta on kahdesta kymmeneen vuotta vankeutta.

- Alaikäinen voidaan tuomita kolme neljäsosaa rangaistuksesta, jolloin asteikko muuttuu. Tällöin maksimirangaistus on 7,5 vuotta ja minimi putoaa neljääntoista päivään, selvittää Nuotio.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että törkeästä raiskauksesta tuomittu nuori henkilö voi selvitä ehdollisella tuomiolla.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sanoo, että julkisuudessa olleiden tietojen perusteella on hyvin vaikea arvioida yltääkö mahdollinen tuomio rangaistukseen törkeästä raiskauksesta.

- Syyttäjä voi vaatia rangaistusta törkeästä raiskauksesta, mikäli uhri on alle 18-vuotias tai mikäli tekoon syyllistytään usean henkilön toimesta. Lisäksi on erilaisia uhkaan ja vammoihin liittyviä asioita, mutta loppujen lopuksi kokonaisarvio teon törkeydestä ratkaisee, kuvailee rikosoikeuden professori.