MOT: Aurejärvi käy jälleen tupakkateollisuuden kimppuun

Reilut kaksi vuosikymmentä kestäneistä tupakkaoikeudenkäynneistä tunnetuksi tullut professori Erkki Aurejärvi käy uuteen taisteluun tupakkayhtiöitä vastaan. Nyt hän yrittää saada tupakkajätit vastuuseen aiheuttamistaan vahingoista kuluttajariitalautakunnan kautta.

Kotimaa
Erkki Aurejärvi
Yle

Tapauksen kantaja on 70-vuotias Kari Glan, joka aloitti tupakoinnin 10-vuotiaana ja jolla on todettu voimakas nikotiiniriippuvuus. Glan vaatii Aurejärven avustuksella British American Tobacco Finland -yhtiöltä korvausta lääkkeistä, joiden avulla hän yrittää päästä eroon tupakoinnista.

– Kyllähän heidänkin on täytynyt tietää myydessään ja valmistaessaan sitä tieten tahtoen, että tästä tehdään semmoinen tuote, että tästä ei ikinä päästä eroon. Ja siinä he ovat minun kohdalla ainakin onnistuneet erittäin hyvin, Glan kertoo maanantain MOT-ohjelmassa.

Kuluttajariitalautakunnassa tiedetään, mitä on tuotevastuu ja siellä hallitaan kuluttajansuojaa koskevat säännökset, Aurejärvi sanoo.

Jos Aurejärvi voittaa kuluttajariitalautakunnassa, hänen tavoitteenaan on kerätä samanlaisia tapauksia ja saada aikaan ryhmäkanne tupakkateollisuutta vastaan.

Suomessa ei ole koskaan nostettu ryhmäkannetta, vaikka laki on ollut voimassa vuodesta 2007.

Aurejärvi on taistellut tupakkajättejä vastaan yli kaksi vuosikymmentä ja hävinnyt joka kerta.

– Niillä on merkitystä kansanterveydelle eli tupakoinnille, ja ne ovat heikentäneet tupakkayhtiöiden asemaa, Aurejärvi perustelee toimiaan tupakkateollisuutta vastaan.

Aurejärven mukaan kansainväliset tupakkajätit valmistavat muualla savukkeita, tuovat tänne, keräävät voitot ulkomaille ja jättävät vahingot meille. Se mekanismi voitaisiin hänen mielestään murtaa.

British American Tobacco Finland kommentoi Aurejärven tupakkavalitusta MOT:lle sähköpostitse: Suomessa on käyty kaksi tupakkaoikeudenkäyntiä, ja meidän näkemyksemme on, että niiden pohjalta tämä asia on loppuun käsitelty.

MOT: Ihmiskoe sähkötupakalla, TV1 maanantaina 4.5. klo 20.

Lue myös: Sähkötupakasta tuli uusin ihmiskoe