1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pohjarakennus

Vuokra-asuntoja eniten tyhjillään pienissä kunnissa – purkaminen usein ainoa ratkaisu

Perinteisesti taajamista on vielä voitu myydä vanhoja vuokrakohteita edelleen, syrjemmällä purku on monesti ainoa ratkaisu. Viime vuosina Pohjois-Karjalankin kunnissa kunnallisia vuokra-asuntoja on syrjäkylien lisäksi purettu myös taajamista.

pohjarakennus
Vuokra-asunto tyhjillään.
Osassa kuntia tyhjillään seisovia kerrostaloja odottaa purkutuomio.Juha-Pekka Inkinen / Yle

Pienten kuntien asukaslukujen kuihtuminen näkyy tyhjilleen jäävässä vuokra-asuntokannassa. Kunnat joutuvat pohtimaan mitä tehdä tyhjien asuntojen kanssa. Myydä, purkaa, vaiko pitää kunnossa siinä toivossa, että vuokralainen löytyy.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalan 13:a kunnasta kahdeksassa on selvää ylitarjontaa asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n rahoittamista vuokra-asunnoista.

Perinteisesti taajamista on vielä voitu myydä vanhoja vuokrakohteita edelleen, syrjemmällä purku on monesti ainoa ratkaisu. Viime vuosina Pohjois-Karjalankin kunnissa kunnallisia vuokra-asuntoja on syrjäkylien lisäksi purettu myös taajamista.

Esimerkiksi Ilomantsin keskustassa Kukkostieltä purettiin tämän vuosikymmenen alussa kaksi kerrostaloa, yhteensä 44 huoneistoa. talot oli rakennettu vuosina 1979 -81. Viime vuonna kunta purki Tyrjästä 5 asunnon rivitalon, parhaillaan on vireillä Huhuksessa sijaitsevan vuokra-asuntokohteen purkuhanke.

Mikäli kunnallinen vuokra-asuntoyhtiö on joutunut talousvaikeuksiin, voi se saada helpotusta lainojen takaisinmaksuun kertoo apulaisjohtaja Sakari Lehtiö Valtiokonttorista.

– Lainoista voidaan antaa anteeksi tietty osuus. Mutta siinä tilanteessa pitää olla konkreettiset todisteet siitä, että todellakin ollaan talousvaikeuksissa.

Esimerkkikunnassa Ilomantsissa on nyt mietinnässä kolmen vuosina 1985 -87 rakennetun kerrostalon kohtalo. Pogostan vuokratalojen isännöitsijä Reijo Hiltunen kertoo, että purkaminen on yksi ratkaisu.

– Jos ei ottajaa löydy, on purkaminen ratkaisu. Tämän ikäisillä taloilla ei Valtionkonttorin lainaa enää ole tai sitä on vähän. Jos siis Valtionkonttorilta saadaan purkulupa, ei se tule kunnalle sitä kautta kovin kalliksi.

Mikäli purkamaan ei ryhdytä eikä ostajaa löydy, rasittavat tyhjät asunnot kunnan tasetta.

– Näiden tyhjien asuntojen saamatta jäävät vuokrat tekevät noin 100 000 euroa vuodessa, summaa Hiltunen.

Outokummussa keskustan kerrostaloja ei ole viime vuosina tarvinnut purkaa. Purkulistalla on tällä hetkellä yksi 8 huoneiston kohde joka sijaitsee taajaman laitamilla, purkupäätös on tehty rakennuksen huonon kunnon takia.

Outokummun Vuokratalot Oy:n isännöitsijä Mervi Kolehmainen kertoo, että keskimääräinen käyttöaste vuokra-asunnoilla on reilut 80 prosenttia. Vaikka viidennes asunnoista on ainakin ajoittain tyhjänä, pystyi yhtiö positiiviseen tulokseen.

– Viime vuoden voitto nousi yli 100 000 euron. Outokummussa ei ole laskettu kuinka suuri vuokrahävikki tyhjistä asunnoista aiheutuu.

Lue seuraavaksi