1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Etla: Idea työajan pidennyksestä on looginen ja pohdinnan arvoinen – "Piru on niissä yksityiskohdissa"

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtajan mukaan nykyisen kaltaisissa kilpailukykyongelmissa olisi ennen vanhaan turvauduttu vääjäämättä devalvaatioon. Kun sitä keinoa ei ole, pitää käydä läpi poikkeustoimia, katsoo Etla.

Kotimaan uutiset
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Mika Maliranta.Yle

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtajan Mika Malirannan mielestä Juha Sipilän työajan pidennysehdotuksen taustalla on logiikkaa.

– Yrityssektori kamppailee kustannuskilpailukykyongelmissa. Ennen vanhaan tällaisessa tilanteessa devalvaatio olisi ollut kutakuinkin väistämätön. Nyt, kun meillä ei ole tätä keinoa, poikkeuksellisetkin keinot kyllä kannattaa käydä läpi.

Maliranta myöntää, että palkansaajapuolelle tämä merkitsee palkanalennusta, johon on hankala suostua. Hänestä palkkataso olisi kuitenkin nyt suhteutettava palkanmaksukykyyn.

– Tässä on ehkä ollut ajatuksena se, että palkansaajapuolen on helpompi hyväksyä tämä, kun se toteutetaan niin, että saa saman rahamäärän suuremmalla tuntimäärällä.

Toinen tapa olisi tuntipalkan alentaminen, Maliranta muistuttaa.

– Tässä on ehkä ollut ajatuksena se, että palkansaajapuolen on helpompi hyväksyä tämä, kun se toteutetaan niin, että saa saman rahamäärän suuremmalla tuntimäärällä.

Mika Maliranta

Hän arvioi, että työajan pidennyksen toteutuksessa on hankaluuksia.

– Nämä vaihtelevat varmaan hurjan paljon nämä tilanteet yrityksittäin. Meillä on varmaan paljon yrityksiä, joissa työajan pidennys ei ole toimiva vaihtoehto.

Maliranta on sitä mieltä, että joustavuuden ja paikallisen sopimisen elementtejä tarvitaan, jos aietta lähdetään toteuttamaan.

Suomen kustannuskilpailukyky on kohtuullisen akuutti asia hoitaa, muttei katastrofaalinen, arvioi Maliranta.

– Ehkä kuitenkin on parempi, että saadaan hyviä ratkaisuja kuin hätiköityjä.

Maliranta korostaa, että esitys sinänsä ei ole hätiköity, mutta kyse on nyt siitä, miten se toteutetaan.

– Se piru on niissä yksityiskohdissa.

Lue seuraavaksi