Yhdysvaltain korkein oikeus piti homojen eheyttämisterapiakiellon voimassa

Yhdysvaltain korkein oikeus on kieltäytynyt ottamasta käsittelyyn vetoomusta, jolla olisi kumottu New Jerseyn asettama kielto alaikäisten homoseksuaalien eheyttämisterapialle.

Ulkomaat

Yhdysvaltain korkein oikeus on kieltäytynyt ottamasta käsittelyyn vetoomusta, jolla olisi kumottu New Jerseyn osavaltion alaikäisten homoseksuaalien eheyttämisterapian kieltävä laki. Siten alemman oikeusasteen viime syyskuinen päätös kiellon pysymisestä voimassa jää lainvoimaiseksi.

Laajasti kyseenalaistettua eheyttämisterapiaa tarjoavat tahot pyrkivät sen avulla muuttamaan homoseksuaalien seksuaalista suuntautumista.

Valitustuomioistuin sanoi syyskuisessa päätöksessään, että osavaltion kuvernöörin Chris Christien elokuussa 2013 allekirjoittama laki ei loukannut eheyttämisterapiaa tarjoavien terapeuttien uskonnollisia oikeuksia tai sananvapautta.

Lain kumoamista oli vaatinut kaksi kristittyä terapeutteja ja neuvonantajia edustavaa etujärjestöä. Oikeuden mukaan ne eivät myöskään voineet esittää vaatimuksia neuvontaa saavien alaikäisten asiakkaidensa puolesta.

Kyse oli jo toisesta kerrasta, kun maan korkein oikeus on kieltäytynyt ottamasta käsittelyyn vetoomusta vastaavanlaisen lain kumoamiseksi. Kesäkuussa 2014 korkeimman oikeuden päätös merkitsi Kalifornian asettaman eheyttämisterapian kieltävän lain pysymistä voimassa. Vastaavat hoidot on kielletty myös pääkaupunki Washington D.C.:ssä.

Valkoinen talo ilmoitti huhtikuussa tukevansa yli 100 000 allekirjoitusta saanutta vetoomusta eheyttämishoitojen kieltämiseksi.

Homoseksuaalisuus poistettiin Yhdysvalloissa psykiatristen häiriöiden listalta vuonna 1973. Useat konservatiiviset ja uskonnolliset ryhmittymät uskovat silti edelleen, että seksuaalista suuntautumista voi muuttaa. Näihin lukeutuvat myös New Jerseyn lain kumoamista vaatineet järjestöt.

Lähteet: Reuters, AP