Hyppää sisältöön

Ulkomainen yhtiö väijyy vanhentuvia suomalaisia nettiosoitteita

Pitkään toiminut yhdistys yllättyi, kun sen nettisivut päätyivät ulkomaisen yhtiön haltuun. Viestintävirasto kertoo, että vastaavia tapauksia tulee tietoon kymmenkunta vuodessa.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Pitkään toiminut suomalainen yhdistys yllättyi, kun sen vuosia käytössä ollut nettisivu päätyi yllättäen ulkomaisen yrityksen haltuun. Yhdistys oli unohtanut uusia nettisivunsa, ja nyt sivustolla on yhdistyksen omien tietojen sijasta mainoslinkkejä.

Viestintävirastosta kerrotaan, että vastaavia tapauksia tulee tietoon vuosittain kymmenkunta.

Kyse on siitä, että nettisivujen omistaja on unohtanut uusia sivujen osoitteen eikä ole vastannut viraston lähettämiin muistutuskirjeisiin. Vanhenemisen jälkeen tunnus on kuukauden ajan karanteenissa. Sen jälkeen nettisivun osoite tulee vapaaksi ja sitä voi hakea itselleen kuka tahansa.

– Verkkotunnus on voimassa vain tietyn ajan. Muistutamme tunnuksen haltijaa useita kertoja ennen kuin tunnus vanhenee, Viestintäviraston tuotteet ja palvelut -ryhmän päällikkö Juhani Juselius sanoo.

Motiivina raha

Esimerkkitapauksen yhdistyksen sivu päätyi ulkomailla toimivan yrityksen haltuun. Juseliuksen mukaan yrityksen motiivina sivujen hankkimiseen on rahan ansaitseminen.

Muistutamme tunnuksen haltijaa useita kertoja ennen kuin tunnus vanhenee.

Viestintäviraston tuotteet ja palvelut -ryhmän päällikkö Juhani Juselius

– Sivuille tulee liikennettä, koska niille ohjaudutaan muun muassa hakukoneista ja käyttäjillä on sivustolle kirjainmerkkejä. Kun käyttäjä päätyy tällaiselle sivustolle ja klikkaa mainoslinkkiä, sivuston uusi ylläpitäjä saa muutaman sentin rahaa mainostajalta, Juselius sanoo.

Sen sijaan sellaista ilmiötä ei Juseliuksen mukaan ole, että sivuston osoitteen hankkinut yritys yrittäisi kaupitella verkkotunnusta takaisin sen aiemmalle omistajalle. Tämän kieltää myös laki.

Nettiosoitteen voi saada takaisin

Jos yhdistys tai yritys menettää sivustonsa muille, sivuston tunnusta voi pyytää takaisin viestintävirastolta.

Jos yhdistys on menettänyt omannimisensä tunnuksen, käsittelemme asian suhteellisen nopeasti.

Viestintäviraston tuotteet ja palvelut -ryhmän päällikkö Juhani Juselius

– Paljon riippuu siitä, millaisesta osoitteesta on kyse. Jos nettisivun nimi on viitannut suoraan yhdistyksen tai yhtiön nimeen tai tavaramerkkiin, siitä kannattaa tehdä Viestintävirastoon peruutusvaatimus. Jos yhdistys on menettänyt omannimisensä tunnuksen, käsittelemme asian suhteellisen nopeasti, jopa viikoissa, Viestintäviraston Juhani Juselius sanoo.

Fi-päätteiset nettisivut ovat voimassa 1, 3 tai 5 vuotta. Yhden vuoden hinta on 12 euroa. Viestintävirasto suosittaa esimerkiksi yhdistyksiä käyttämään sellaisia palveluntarjoajia, jotka uusivat nettisivujen osoitteet automaattisesti.

Viestintäviraston mukaan tällä hetkellä on varattuna noin 367 000 fi-päätteistä nettisivua. Määrä kasvaa nopealla tahdilla. Uusin muoti-ilmiö on esimerkiksi mainoskampanjoja varten vain lyhyeksi ajaksi varattavien nettiosoitteiden suosio.

.
.