1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Dynaaminen mangusti alkoi Norjan edustalla – Naton sukellusveneharjoituksessa mukana myös Ruotsi

Useat Nato-maat ovat aloittaneet maanantaina sukellusvenesodankäyntiin keskittyvän sotaharjoituksen Pohjanmerellä. Myös ruotsalainen sukellusvene osallistuu harjoitukseen.

Kuva: Yle

Useiden Nato-maiden sukellusvenesodankäyntiin keskittyvä sotaharjoitus alkoi maanantaina Pohjanmerellä. Kymmenen Natoon kuuluvan maan lisäksi mukana on myös Ruotsi.

Harjoitus on yksi suurimpia Naton järjestämiä ja sen nimeksi on annettu Dynamic Mongoose eli Dynaaminen mangusti. Harjoitukseen osallistuu yli 5 000 sotilasta.

Toukokuun 14. päivään saakka kestävään harjoitukseen osallistuu yli 20 pinta-alusta, sukellusvenettä ja lentokonetta. Harjoituksen isäntämaana toimii Norja.

Dynaaminen mangusti on järjestetty vuodesta 2012 lähtien ja viime vuosina sen osallistujamaiden määrä on kasvanut.

Tänä vuonna harjoitukseen osallistuu laivoja Kanadasta, Saksasta, Ranskasta, Hollannista, Norjasta, Puolasta, Espanjasta, Turkista, Britanniasta ja Yhdysvalloista. Harjoitukseen osallistuvat sukellusveneet ovat Saksasta, Norjasta, Yhdysvalloista sekä Ruotsista, joka ei ole Naton jäsenmaa.

Harjoituksen komentaja yhdysvaltalainen kontra-amiraali Brad Williamson kommentoi harjoituksen yhteydessä uutistoimisto Reutersille Venäjän lisääntynyttä sotilaallista toimintaa.

– Venäjällä on oikeus toimia merellä aivan kuten meilläkin. Mutta jotkin välikohtaukset ovat rikkoneet kansainvälisiä sopimuksia, mikä on huolestuttanut meitä, Williamson sanoi.

Williamsonin mukaan sotaharjoitus ei ole vastaus Venäjän toimiin, mutta hänen mukaansa ne lisäävät harjoituksen merkitystä.

Harjoituksen tarkoituksena on Naton mukaan kehittää osallistujamaiden yhteistoimintakykyä sekä kykyä sukellusveneoperaatioihin ja niiden torjuntaan.

Pinta-alukset suorittavat harjoituksen aikana useita sukellusvenesodankäyntiin liittyviä operaatioita. Ne yrittävät etsiä ja tuhota harjoitukseen osallistuvia sukellusveneitä, jotka puolestaan vuorollaan yrittävät upottaa pinta-aluksia.