Nokian yhtiökokous järjestäytyy Ranskan valloitukseen – ja vähän Kiinankin

Televerkkoja valmistavan Nokian yhtiökokous pidetään tiistaina iltapäivällä Helsingissä. Messukeskuksen lehtereille saapunee jälleen pari tuhatta osakkeenomistajaa, joita kiinnostaa ainakin Alcatel-Lucent -kauppa ja Nokian alkuvuoden heikko tulos. Nokian hallitukseen on tyrkyllä vahva nimi Kiinan liike-elämän huipulta.

talous
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja yhtiön toimitusjohtaja Rajeev Suri puhuivat Alcatel-Lucent -kauppaa koskevassa lehdistötilaisuudessa Espoossa 17. huhtikuuta.
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ja yhtiön toimitusjohtaja Rajeev Suri puhuivat Alcatel-Lucent -kauppaa koskevassa lehdistötilaisuudessa Espoossa 17. huhtikuuta.Markku Ulander / Lehtikuva

Nokian nykyinen toimitusjohtaja Rajeev Suri nousi viime vuoden yhtiökokouksessa lavalle vain kuukausi sen jälkeen, kun otti vastaan matkapuhelimistaan luopuneen Nokian toimitusjohtajan pestin. Hän piti vajaan tunnin esityksen, jota yhtiökokousväki kuunteli kuin evankeliumia kaiken kärsimyksen jälkeen.

Muutama edellinen kokous oli ehditty päivitellä Nokian rappiota ja sitäkin kerran (vuonna 2013), että ennen takuuvarma osingonmaksaja jätti omistajat tyhjin käsin. Viime keväänä osinkoa sentään saatiin 37 senttiä osakkeelta, kun Nokian kassa pullisteli rahaa matkapuhelinten myynnistä Microsoftille.

Tänä keväänä Nokia palasi niukalle linjalle ja tarjoaa 14 sentin osinkoa. Se on kitsaimmasta päästä Helsingin pörssin suuryhtiöistä suhteessa osakkeen hintaan.

Alcatel-Lucent puhuttaa

Yhtiökokousten fokus on pääsääntöisesti menneessä, koska työjärjestyksen mukaan on hyväksyttävä tilit, taseet ja vastuuvapaudet edellisen vuoden tekemisistä. Silti suurin mielenkiinto kohdistuu tulevaan: Nokian aikomuksessa ostaa ranskalais-yhdysvaltalainen kilpailija Alcatel-Lucent.

Nokian johto on hehkuttanut kauppaa erinomaisena liiketoimena, jossa tahtipuikkoa pitelee Nokia. Osakevaihdolla toteutettava kauppa ei syö kassavaroja, mutta tietenkin muuttaa Nokian osakkeen arvostusta, kun tai jos kauppa aikanaan vielä varmistuu.

Alcatel-Lucentin omistajat eivät ilahtuneet osakkeiden vaihtosuhteesta, kun kaupasta kerrottiin huhtikuun 14. päivä. Sen jälkeen Alcatelin osake on menettänyt arvostaan noin 30 prosenttia.

Juuri paremmin ei ole tosin mennyt Nokian osakkeellakaan, osake on halventunut huhtikuun puolivälistä reilut 20 prosenttia. Nokian kohdalla suurin pudotus tosin koettiin, kun yhtiön tämän vuoden osavuosikatsaus oli raaka pettymys markkinoille.

Siilasmaa pääsee kerryttämään lentobonuksia

Sekä Suri että hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa saavat varautua kymmeniin kysymyksiin Alcatel-Lucentin ostosta ja Nokian verkkoliiketoiminnan näkymistä heikosti sujuneen alkuvuoden jälkeen.

Silti kummankaan asema ei ole uhattuna. Suri on varmaotteinen toimitusjohtaja, ja lisäksi vielä erittäin innostunut mobiiliteknologiasta. Siilasmaa jatkaa Nokian hallituksen johdossa, koska ainakin koko tämä vuosi häneltä kuluu sahatessa Helsingin ja Pariisin väliä Alcatel-Lucentin ostopuuhissa.

Hallitukseen kovan tason Kiina-osaamista

Muutenkaan Nokian hallituksessa ei juuri ovi käy tänä keväänä. Kaksi jäsentä on ilmoittanut luopuvansa paikasta ja tilalle on tulossa vain yksi. Cambridgen huippuyliopistossa taloustieteen tohtoriksi väitellyt Simon Jiang tuo hallitukseen ainakin vahvaa sijoitusosaamista, sen verran vaikuttava on hänen ansioluettelonsa pääomien sijoittamisesta erinomaisella menestyksellä.

Simon Jiang on myös muun muassa Kiinan suurimpiin kuuluvan öljy-yhtiön Sinopecin hallituksen jäsen. Hänen verkostonsa lienevät kullanarvoiset Nokian pyrkiessä saamaan paremman otteen myös Kiinan televerkoista.