1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvaltojen sota-alukset saattavat brittiläisiä rahtialuksia Hormuzinsalmen läpi

Yhdysvaltain laivaston sota-alukset ovat alkaneet saattaa Britannian lipun alla purjehtivia rahtialuksia Hormuzinsalmen läpi. Toiminta on seurausta viimeviikkoisesta välikohtauksesta, jossa Iranin vallankumouskaarti pakotti Marshallinsaarten lipun alla purjehtineen rahtialuksen iranilaiseen satamaan.

Öljytankkeri Hormuzinsalmella Omanin edustalla 15. tammikuuta 2012. Kuva: Ali Haider / EPA

Yhdysvaltojen sota-alukset ovat alkaneet saattaa brittiläisiä rahtialuksia Persianlahdelle johtavan Hormuzinsalmen läpi. Saatto-operaatio on seurausta viimeviikkoisesta välikohtauksesta, jossa Iranin vallankumouskaartin sota-alukset pakottivat salmessa kohti Persianlahtea Marshallinsaarten lipun alla purjehtineen rahtialuksen pysähtymään ja seuraamaan niitä satamaan.

Pentagonin mukaan Yhdysvaltain laivasto on tähän mennessä saattanut yhden brittiläisen aluksen salmen läpi maiden keskusteltua aiheesta aiemmin.

– Britannia kysyi, voisimmeko saattaa heidän kauppa-aluksiaan salmen läpi, puolustusministeriön tiedottaja sanoi lehdistötilaisuudessa maanantaina.

Yhdysvaltojen laivasto on saattanut maan omia kauppa-aluksia salmen läpi jo useiden päivien ajan. Pentagonin mukaan käytäntö on kuitenkin väliaikainen, mutta se on seurausta Maersk Tigris -rahtialuksen pysäyttämisestä.

Iranin vallankumouskaartin sota-alukset käskivät Maersk Tigris -rahtialusta pysähtymään viime tiistaina sen oltua matkalla salmen läpi. Kapteenin kieltäydyttyä sota-alukset ampuivat varoituslaukauksen sen keulan yli. Sen jälkeen rahtialus saatettiin läheiseen iranilaissatamaan, missä se edelleen on. Iranin viranomaisten mukaan kyse on siviiliasiasta.

Yhdysvaltojen viranomaisten mukaan saatto-operaatiot aloitettiin osaksi myös sen takia, että muutamaa päivää ennen kuin Maersk Tigris pysäytettiin, iranilaiset partioveneet seurasivat salmessa purjehtinutta yhdysvaltalaista rahtilaivaa.

Salmi on yksi maailman tärkeimmistä vesireiteistä. Se johtaa Persianlahdelle Intian valtamereltä ja sitä kautta kuljetetaan jopa kolmannes maailmassa tuotetusta meritse kuljetetusta öljystä. Määrä on myös viime vuosina ollut kasvussa.