Italia hyväksyi merkittävän muutoksen vaalilakiin

Lakimuutoksen tavoitteena on, että Italian parlamenttivaalit tuottaisivat aina selkeän vaalivoittajan ja toimintakykyisen enemmistöhallituksen. Italiassa hallitukset ovat usein jääneet lyhytikäisiksi.

Ulkomaat
Italian pääministeri Matteo Renzi.
Italian pääministeri Matteo Renzi.Jim Watson / AFP

Italian edustajainhuone eli parlamentin alahuone hyväksyi maanantaina uuden vaalilain, jonka toivotaan tuovan paljon kaivattua vakautta maan politiikkaan.

Uuden lain mukaan eniten ääniä saanut puolue saa automaattisesti myös enemmistön edustajainhuoneeseen, mikäli se saa vähintään 40 prosenttia äänistä.

Pääministeri Matteo Renzin hallitus voitti äänestyksen helposti äänin 334–61 oppositiopuolueiden ja Renzin oman demokraattisen puolueen vähemmistön raivokkaista vastalauseista huolimatta. Lain vastustajien mukaan uusi vaalitapa keskittää liikaa valtaa suurimmalle puolueelle.

Ennen äänestystä uudesta vaalilaista Renzi kertoi Milanossa, että hän pitää uutta vaalijärjestelmää keskeisenä osana laajempaa uudistusohjelmaansa. Renzi kuvaili uutta vaalilakia huomattavan selkeäksi.

– Tulee olemaan selvää, kuka voitti ja kuka hallitsee seuraavat viisi vuotta, Renzi sanoi.

Renzi haluaa ajaa läpi myös perustuslain muutoksen, joka lakkauttaisi Italian parlamentin ylähuoneen eli senaatin nykyisessä muodossaan. Senaatti käyttää nykyisin merkittävää valtaa lykkäämällä ja torjumalla lakiesityksiä.

Uuden vaalilain on määrä tulla voimaan ensi vuoden heinäkuussa, mutta sitä ei voida ottaa käyttöön ennen kuin senaattia koskeva uudistus on saatu maaliin. Uutistoimisto AFP:n mukaan useimmat asiantuntijat uskovat, että senaatin uudistus hyväksytään tämän vuoden loppuun mennessä.

Lähteet: AFP, Reuters