Suomalaiset eivät halua käyttää verorahoja ylipainon torjuntaan

Lihavuus aiheuttaa suuria kustannuksia Suomessa. Ylen tekemän kyselyn mukaan lihavuutta ei silti haluta kitkeä verovaroin.

Kotimaa
Henkilö vaa'alla, jonka lukema on 138 kiloa.
Arja Lento / Yle

Ylipaino on edelleen suomalaisten ongelma. Ylen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan ylipainoisten lisämaksut esimerkiksi terveydenhoidossa tyrmätään. Verorahoja ei myöskään haluta käyttää nykyistä enempää ylipainon torjuntaan.

Ylen toimeksiannosta Taloustkimus kysyi yli tuhannelta suomalaiselta ylipainosta.

Hyvä uutinen puolestaan on, että suomalaisten pulskistuminen on pysähtymässä.

– Näyttäisi siltä, että lihomiskehitys ei ole jatkunut. Tieto perustuu viimeisen FINRISKI-tutkimuksen tuloksiin, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Veikko Salomaa sanoo.

Ylipainoisten lisämaksut tyrmätään

Lihavuudella on todettu olevan suora yhteys muun muassa kakkostyypin diabeteksen kasvuun. Myös tuki-ja liikuntaelinsairaudet liitetään ylipainoon. Ylipaino käykin koko kansan kukkarolle.

Ylen kyselyssä kansalaisilta tiedusteltiin muun muassa sitä, pitäisikö ylipainoa kitkeä verovaroin nykyistä enemmän? Peräti 57 prosenttia vastanneista ei haluaisi käyttää yhtään enempää verorahaa ylipainon suitsimiseen.

Täystyrmäyksen sai kysymys, jossa tiedusteltiin, pitäisikö ylipainoisiltä periä esimerkiksi korkempia hoitomaksuja? Peräti 73 prosenttia vastanneista vastusti lisämaksuja.

Salomaa on osin samoilla linjoilla.

– Meillähän on huomattavat sosioekonomiset erot ylipainon suhteen. Jos ylipanoisilta perittäisiin korkeampia maksuja, niin silloin helposti rasitettaisiin ihmisiä, jotka ovat muutenkin kaikkein heikoimmassa asemassa, Salomaa pohtii.

Veroeuroja Salomaa sen sijaan käyttäisi nykyistä runsaammin lihavuuden torjuntaan.

– Ilman muuta perusterveydenhuollossa, joka on verovaroin kustannettu, pitäisi tehdä enemmän ylipainon estämiseksi ja hoitamiseksi. Lihavuuteen voidaan vaikuttaa elintavoilla ja minusta siihen kannattaisi suunnata enemmän resursseja.

Alkoholi lihottaa

Tilastojen mukaan Suomi on Pohjoimaiden lihavin kansa. Huolestuttavinta on se, että lasten ja nuorten ylipainoisuus on yleistynyt. Lapsuusiän ylipaino lisää riskiä lihavuuteen myös aikuisiässä.

Salomaan mukaan suomalaisia lihottaa olematon arkiliikunta ja turhat kalorit.

– Alkoholilla on aika iso osuus, se lihottaa ihmisiä merkittävästi, Salomaa päättää.