Senegal lähettää sotilaitaan Saudi-Arabiaan

Saudi-Arabia on pyytänyt Senegalilta apua Jemenin huthi-kapinallisten vastaisiin toimiin. Jemenin tilannetta käsitellään myös tänään pidettävässä Persianlahden maiden huippukokouksessa.

Ulkomaat
Jemenin presidentin Abdo Rabbon aseistautuneita kannattajia Taizin kaupungissa Jemenissä 4. toukokuuta.
Jemenin presidentin Abdo Rabbon aseistautuneita kannattajia Taizin kaupungissa Jemenissä 4. toukokuuta.Stringer / EPA

Länsiafrikkalainen Senegal liittyy Saudi-Arabian johtamaan liittoumaan, joka sotii Jemenissä huthi-kapinallisia vastaan.

Senegal lähettää Saudi-Arabiaan 2 100 sotilasta, kertoi Senegalin ulkoministeri Mankeur Ndiaye maan parlamentissa pitämässään puheessa. Hän ei täsmentänyt, milloin sotilaat lähtevät.

Saudi-Arabia oli esittänyt pyynnön joukkojen lähettämisestä jo huhtikuun alussa. Sotilaiden lähettämisen ehdoista ja käytännön järjestelyistä on nyt sovittu maiden sotilasjohtajien kesken.

Senegal on ollut aktiivinen osallistuja erilaisissa rauhanturvaoperaatioissa. Lähi-itään maa lähetti viimeksi joukkojaan vuonna 1990, kun kansainvälinen liittouma vapautti Irakin valtaaman Kuwaitin.

Arabimaat ja Ranska huippukokoukseen

Arabian niemimaan valtiot Omania lukuunottamatta kokoontuvat tänään tiistaina huippukokoukseen Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin puimaan alueellisia turvallisuuskysymyksiä. Kokoukseen osallistuu myös Ranskan presidentti Francois Hollande.

Hollande saapuu Riadiin Qatarista, missä hän solmi 6,3 miljardin euron suuruisen kaupan 24 ranskalaisen Rafale-hävittäjän myymisestä.

Riadin kokouksessa käsitellään Jemenin tilannetta, samoin kuin Iranin ydinaseneuvotteluja. YK on kehottanut liittoumaa lopettamaan Jemenin pommitukset.

Korkean tason diplomatia jatkuu Lähi-idässä kiivaana, sillä jo huomenna keskiviikkona Riadiin saapuu Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry.

Lähteet: AFP