Ahvenen selkäevä lupaa kaunista, mutta vettä joka toinen päivä

Matti Paasonen Mäntyharjulta ennustaa vuoden sään kutuahvenen selkäevästä. Toukokuun ennuste on tehty tämän kevään kutuahvenesta.

kalanevät
Matti Paasonen
Tarja Nyyssönen / Yle

Mäntyharjulainen Matti Paasonen pyydysti kutuahvenen 75-millisellä verkolla vappuviikonloppuna. Ei mikään pieni sintti siis. Ahvenesta Paasonen laatii koko vuoden sääennusteet.

– Selkäevän väri ja kuviointi on joka vuosi erilainen. Värirajat tämän ahvenen selkäevässä eivät ole ihan selvät, mutta kyllä siitä vuoden sään näkee suurennuslasilla aika tarkkaan. Kyllä tästä faktaa tulevalle vuodelle saa, virnistää Paasonen.

Paasosen mukaan tämän vuoden ahven on oikein mukava, koska se näyttää kaunista kesäsäätä. Toukokuun sääkin näyttää ihan hyvältä. Pari murhetta Paasonen kuitenkin ennusteesta löytää.

– Aurinko ei oikein täydeltä terältä pääse paistamaan. Aika paljon on pilviä ja vähintäänkin joka toinen päivä jossain puolella maakuntaa ropsahtaa vettä aina tuonne toukokuun viimeiselle viikolle asti. Jos aurinko pilven välistä paistaa, saattaa lämpömittari näyttää 15 astetta. Keskimäärin lämpölukema on kuitenkin 12 asteen tienoilla, Paasonen vinkkaa.