Loviisan jäähdytystornit kiinnostavat ulkomailla

Ryhmäpäällikkö Samuli Savolainen Fortumista kertoo, että kaukaisin yhteydenotto on tullut Intiasta.

Loviisan ydinvoimalaitokselle valmistunut jääyhdytysjärjestelmä on herättänyt kiinnostusta ulkomaisissa ydinvoimayhtiöissä. Ryhmäpäällikkö Samuli Savolainen Fortumista kertoo, että yhteydenottoja on tullut ympäri maailmaa.

– Minuun on oltu suoraan yhteydessä ja tiedän, että myös Fortumin muihin yksiköihin on oltu asian tiimoilta yhteydessä. Kaukaisin yhteydenotto minulle on tullut Intiasta, Savolainen kertoo.

Savolainen kertoo, että Fortum on markkinoinut jäähdyttimiään kansainvälisissä seminaareissa ja on tyypillistä, että kiinnostuneita ilmaantuu.

– Kaupanteko ja suunnitteluvaihe on ydinvoimabisneksessä kuitenkin aika pitkä. Voi toki käydä niinkin, ettei kauppoja tulekaan.

Jäähdytysjärjestelmä on Fortumin omaa suunnittelutyötä. Laitteet on valmistettu Unkarissa. Muiden maiden ydinvomaloissa vastaavanlaisia jäähdyttimiä ei ole vielä käytössä.

– Yhteistyössä laitetoimittajan kanssa voisimme myydä osaamistamme kolmannelle osapuolelle. Kieltämättä tämä on ollut kiinnostava aihe. Katsotaan nyt mihin tämä johtaa, Savolainen sanoo.

Savolaisen mukaan Fortumin vahvuutena mahdollisissa neuvotteluissa on kokemus järjestelmästä.

– Meillä on tämä järjestelmä käytössä ja siitä on käyttökokemuksia. Me osaamme suunnitella ja antaa sille käyttäjän näkökulma.