Asiantuntijoiden neuvot Älä laihduta -päivään: muistakaa kasvikset ja liikunta

Keskiviikkona järjestettävän teemapäivän yhtenä tarkoituksena on rohkaista ihmisiä hyväksymään itsensä ja kehonsa sellaisena kuin se on.

Aamu-tv
Laura Ala Syömishäiriöliiton Etelä-Suomen alueyhdistyksestä ja Kati Kuisma Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe -hankkeesta.
Voiko lapsi laihduttaa ja miten aikuinen voisi tukea siinä? Tästä aamu-tv:ssä kertoivat Laura Ala Syömishäiriöliiton Etelä-Suomen alueyhdistyksestä ja Kati Kuisma Suomen Sydänliiton Neuvokas perhe -hankkeesta.

Keskiviikkona järjestettävän kansainvälisen Älä laihduta -päivän tarkoituksena on herätellä ihmisiä kyseenalaistamaan laihduttamiseen ja painoon liittyviä päähänpinttymiä ja pakkomielteitä. Syömishäiriöliiton ja Suomen Sydänliiton asiantuntijat muistuttivat Ylen aamu-tv:ssä, että kaiken keskellä on muistettava syödä terveellisesti ja liikkua. Niin lasten ja nuorten kuin myös aikuistenkin.

Mutta miten suhtautua nuorten ja lasten painoon tai kenties ylipainoon ja ylipäätään syömiseen?

– Oikeastaan helpointa olisi varmaan, jos ei puhuttaisi painosta ollenkaan, vaan keskityttäisiin siihen tekemiseen ja terveellisiin elämäntapoihin, Syömishäiriöliiton Etelä-Suomessa toimivan alueyhdistyksen, Etelän-SYLI ry:n puheenjohtaja Laura Ala sanoo.

– Jos lapsellla on ylipainoa, niin sitten koko perhe tekee. Lapsihan opettelee taitoja ja on aina hyvä sellaisena kuin hän on. Itsetuntoa on hyvä tukea, suunnittelija Kati Kuisma Suomen Sydänliiton Neuvokas Perhe -hankkeesta muistuttaa.

Laura Alan mukaan Älä laihduta -päivän yksi ideoista on, että tarjolla on ainakin yksi päivä vuodesta, jolloin voi hyväksyä itsensä ja kehonsa sellaisena kuin se on.

Kati Kuisma korostaa säännöllisen syömisen merkitystä terveellisissä elämäntavoissa. Syömiseen olisi myös suhtauduttava joustavasti.

– Ja kasviksiahan me suomalaiset käytämme liian vähän.