Joensuulainen, juot erinomaista kraanavettä

Pulloveden ostaminen on Joensuussa varsin turhaa, sillä hanasta saa korkealaatuista pohjavettä. Talousvesi otetaan lukuisilta pohjavesialueilta, jotka sijaitsevat mäntykangasmaastossa.

Kotimaa
Vesi roiskuaa uomassaan
Derrick Frilund / Yle

Joensuulaiset voivat olla ylpeitä raikkaasta ja luonnollisen puhtaasta talousvedestään. Monessa suomalaiskaupungissa juodaan puhdistettua pintavettä. Pohjaveden ja pintaveden maussa voi olla eroja.

– Olemme saaneet palautetta Joensuuhun muuttaneilta, että edellisessä kaupungissa vedessä oli selvä käsittelystä johtuva maku. Ovat antaneet kiitosta, että vesi maistuu hyvältä, sanoo Joensuun Vesi -liikelaitoksen toimistoinsinööri Suvi Vainionpää tyytyväisenä.

Kaupungissa juotava vesijohtovesi on pehmeää ja happamuuspitoisuus eli pH on 7,0–8,0.

– Talousveteemme ei lisätä mitään. Ainut mitä tehdään, on kalkkikivialkalointi, jolla säädetään pH-arvo putkistolle sopivaksi. Lisäksi meillä on varotoimenpiteenä ultraviolettilamput veden desinfiointiin, kertoo Vainionpää.

Joensuuhun muuttaneet ovat antaneet kiitosta, että vesi maistuu hyvältä.

Suvi Vainionpää

Erinomaisen kraanaveden salaisuutena on se, että se otetaan lukuisilta pohjavesialueilta Joensuusta ja Kontiolahdelta. Maasto on ihanteellista mäntykangasta, jonka hiekkaisissa maakerroksissa pohjavesi liikkuu.

– Jos jokin pohjavesialueista yhtäkkiä pilaantuisi onnettomuuden takia, meillä on käytössä muut pohjavesialueet, toteaa Vainionpää.

Eikä tässä vielä kaikki. Vaatepyykissä pesuainetta kuluu tavallista vähemmän Joensuussa veden pehmeyden ansiosta.