Koirien omistajat villiintyivät punkkitableteista

Punkkien häätämiseen tarkoitettu pureskeltava tabletti tuli markkinoille vuosi sitten. Tabletin helppokäyttöisyys ja sen vähäiset sivuvaikutukset miellyttävät koiranomistajia.

Kotimaa
Punkki koiran kuonossa.
Anu Rummukainen / Yle

Markkinoille vuosi sitten tullut pureskeltava punkkitabletti on herättänyt koiranomistajien huomion. Netin keskustelupalstoilla koirien omistajat ovat tänä keväänä kyselleet toisiltaan kokemuksia punkkien häätöön tarkoitettavasta pilleristä.

Eläinlääkärit ovat myös huomanneet, että koirien omistajat ovat yhä tietoisempia Bravecto-nimisen tabletin olemassaolosta.

– Tänä keväänä sitä on kyselty todella paljon, kertoo eläinlääkäri Elena Jussila Lappeenrannan Animagilta.

Myös muilla eläinklinikoilla tabletin kysyntä on lisääntynyt.

Pitkä vaikutusaika, vähän sivuvaikutuksia

Punkkitabletteja saa koiralle eläinlääkärin määräämällä reseptillä. Reseptiä vaaditaan tabletin vaikuttavan aineen fluralaneerin takia. Aine liukenee koiran verenkiertoon ja tappaa punkin, kun punkki imee verta koirasta.

Tänä aikana meidän asiakkaista yhdellä on havaittu lievää ripulia.

Elena Jussila

Eläinlääkäri Elena Jussila pitää punkkitablettia hyvänä. Jussilan mukaan tabletti vaikuttaa 12 viikkoa eli se riittää lähes koko kesäksi. Sivuvaikutuksia on erittäin vähän.

– Tabletteja on myyty vuoden verran. Tänä aikana meidän asiakkaista yhdellä on havaittu lievää ripulia, Jussila kertoo.

Jussila lisää vielä, että tabletit käyvät myös collie-rotuisille koirille, jotka saavat muuten aika paljon sivuvaikutuksia eri aineista.

Panta häätää punkin ennen puremaa

Ennen reseptin määräämistä eläinlääkärin on tehtävä koiralle terveystarkastus ellei koiraa ole tarkastettu vuoden sisällä.

Eläinlääkäri Pekka Sarkanen Imatran eläinklinikalta on kirjoittanut tänä keväänä vuoden takaista enemmän reseptejä punkkitabletteja varten. Hän kuitenkin pitää punkkipantaa parempana vaihtoehtona punkkien häätämisessä.

– Se on turvallinen ihmisille ja tappaa punkit etenkin pitkäkarvaisilta koirilta jo karvoissa, Sarkanen perustelee.

Panta on turvallinen ihmisille ja tappaa punkit etenkin pitkäkarvaisilta koirilta jo karvoissa

Pekka Sarkanen

Sarkasen mielestä erityisesti lapsiperheissä on sitä parempi, mitä aiemmin punkin saa häädettyä.

– Etteivät punkit tule esimerkiksi lakanoille, jos koira nukkuu sängyllä.

Nykyiset punkkipannat kestävät Sarkasen mukaan kahdeksan kuukautta. Ne myös katkeavat, jos koira tarttuu niistä johonkin kiinni johonkin.

Panta kaulassa uimaan vai ei?

Punkkipantojen aiheuttamista haittavaikutuksista on aiemmin ollut paljon puhetta. Koirille on tullut yliherkkyysreaktioita ja neurologisia oireita.

Sarkanen huomauttaa, että nykyään markkinoilla on punkkipantoja, jotka ovat edeltäjiään turvallisempia eivätkä aiheuta oireita.

– Panta käy myös kissoille, hän lisää.

Pannan käyttäminen uidessa jakaa eläinlääkärien mielipiteet. Sarkasen mukaan se voi olla koiran kaulassa, kun koira käy uimassa. Elena Jussila puolestaan toteaa, että panta vaikuttaa myös vesistöön.

Liuosten teho heikkenee nopeasti

Yksi yleinen keino punkkien häätämiseen ovat myös koiran niskaan laitettavat liuokset. Eläinlääkäri Pekka Sarkasen mukaan liuos voi aiheuttaa joillekin koirille yliherkkyysoireita. Ainetta voi joutua myös ihmisten käsiin.

Eläinlääkäri Elena Jussila lisää, että liuoksen vaikutus kestää vain kuukauden. Lisäksi sen teho heikkenee, kun koira käy uimassa.

Punkit kannattaa häätää, sillä ne voivat levittää erilaisia tauteja, kuten borrelioosia tai anaplasmoosia. Borrelioosia vastaan koirille on olemassa rokotteita.