1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mielenterveyskuntoutujien kohtelu Kankaanpäässä pöyristyttää: "Asenteellista ja vanhanaikaista"

Kankaanpäässä vastustetaan mielenterveyskuntoutujien asuntojen sijoittamista lähelle lapsiperheiden asuinaluetta. Mielenterveyden keskusliitto pitää kaupunginhallituksen asennetta vanhanaikaisena ja asenteellisena.

Kotimaan uutiset
Mies seisoo porttikongissa.
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Kankaanpään kaupunginhallitus kumosi eilen suunnitelman, jonka mukaan Kelankaaren alueelle olisi rakennettu asuntoja mielenterveyskuntoutujille. Perusteluna kaupunginhallitus piti sitä, että alueella asuu paljon lapsiperheitä. Mielenterveyskuntoutujien keskusliiton lakimies Merja Karinen pitää päätöstä käsittämättömänä.

– Se on kestämättömän asenteellista. Ei uskoisi, että tänä päivänä enää toimitaan näin.

Karinen uskoo, että päätöksen taustalla on tietämättömyys mielenterveyteen liittyvistä asioista.

– Alueella saattaa olla pelko siitä, että mielenterveyskuntoutujat aiheuttaisivat häiriötä, mutta he käyttäytyvät yleensä päinvastoin ja ovat enemmänkin syrjäänvetäytyviä.

Tuen avulla kiinni normaaliin elämään

Merja Karisen mukaan ajatus siitä, että sairastuneet ihmiset siirrettäisiin syrjään muusta yhteiskunnasta on vanhanaikainen. Hän muistuttaa, että kuntoutumisen kannalta ihmisille on tärkeää, että he pääsevät osaksi yhteisöä.

– Sosiaalinen vuorovaikutus on kuntoutumisen edellytys. Kuntoutujat tarvitsevat arjessa selviämiseen ihan samoja asioita kuin kaikki muutkin. He ovat jo saaneet apua ongelmiinsa ja tuen avulla he voisivat päästä kiinni normaaliin elämään.

Lue seuraavaksi