Tutkimus: Hopea ei tuhoakaan bakteereita, vaan tekee ne vastustuskykyisiksi

Ruotsissa tehty tutkimus kertoo, että sairaaloissa käytetyt, hopeaa sisältävät haavanhoitotuotteet ovat tehottomia. Tutkija ehdottaa ihmisille hopean käytön lopettamista kokonaan, jotta antibioottiresistenttien bakteereiden syntyminen estettäisiin.

Ulkomaat

Hopeaa käytetään sairaaloissa ja hygieniatarvikkeissa yleisesti bakteereiden torjumiseen. Uppsalan yliopistossa tehty tutkimus tyrmää käsityksen hopeasta bakteereita hävittävänä aineena. Tutkimuksen mukaan hopea jopa tekee bakteereista entistä kestävämpiä.

Tutkimuksesta kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Hopeaa käytetään monenlaisissa hygieniavalmisteissa ja sairaaloiden haavasiteissä. Tuotteisiin lisätyn hopean tarkoituksena on edistää haavojen paranemista ja estää bakteeritulehdukset.

Uppsalan yliopiston mikrobiologian instituutissa tehty tutkimus ilmentää, ettei hopea tehoa moniin haavabakteereihin. Tutkimus antoi myös huolestuttavan tuloksen, jonka mukaan hopea myös tekee bakteerit entistä vastustuskykyisemmiksi ja jopa resistenteiksi antibiooteille.

Tutkijat ovat tienneet, että bakteerit voivat kehittää resistenssiä altistuessaan mm. säilöntäaineille, desinfiointiaineille ja vaarallisille raskasmetalleille. Hopea kuuluu raskasmetalleihin.

Hopean käyttö yhteiskunnassa on levinnyt yhä uusille aloille. Sitä löytyy mm. ulkoiluvaatteista, kengistä, kodinkoneista ja elintarvikelisistä. Hopeaa sisältävät kuluttajatuotteet on usein merkitty antibakteerisiksi.

– En itse näe tarvetta hopean käytölle, koska sen bakteereita tuhoava vaikutus on kyseenalainen. Asiasta on vähän tutkimuksia. Toivonkin lisää tutkimusta, jossa punnittaisiin [hopean] riskejä siitä saatavaa hyötyä vasten, sanoo tutkimusta johtanut Susanne Sütterlin.

Sütterlin luopuisi toistaiseksi kokonaan hopean käytöstä, kunnes asiasta on saatu lisätietoa.

– Hopeaa sisältävien tuotteiden välttäminen voisi olla ensimmäinen askel, jolla estetään resistenttien bakteerikantojen syntyminen ja leviäminen. Näin parantaisimme todennäköisyyttä, että meillä on toimivia lääkeaineita myös lapsenlapsillemme, Sütterlin sanoo SVT:lle.