Yhä useampi reserviläinen ilmoittaa jättävänsä asevoimat

Siviilipalveluskeskuksen mukaan hakemuksia on tehty tavanomaisesti satakunta vuodessa. Nyt niitä on kertynyt muutamassa kuukaudessa 200.

Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Aseistakieltäytyjäliitto on avannut tänään tiistaina eroa-armeijasta.fi-verkkosivuston, jolla se jakaa tietoa reservinkieltäytymisestä. Reservistä ei voi varsinaisesti erota, muotoilee Puolustusvoimien viestintäjohtaja Mika Kalliomaa.

– Reserviläinen voi hakeutua siviilipalvelukseen, jos vakaumus sitä edellyttää, hän sanoo.

Eroa armeijasta -sivustolta lötyy lomake, jolla hakemuksen voi tehdä. Hakija antaa vakuutuksen, ettei hän pysty osallistumaan asepalvelukseen vakaumuksensa vuoksi. Näin asevoimista irtisanoutuneet saavat kutsun viiden päivän täydennyspalvelujaksolle, jonka järjestää Siviilipalveluskeskus.

Eroa armeijasta -sivusto seuraa reservistä kieltäytyneiden määrää kuukausittain. Tilastot ovat peräisin juurikin siviilipalveluskeskukselta.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan hakemuksia on tehty viime vuosina noin sata vuodessa. Määrä on nousussa: Viime vuonna hakemuksen teki 300 ja tänä vuonna yli 200 reserviläistä.

Monella päätös liittyy Euroopan jännittyneeseen tilanteeseen.

Kaj Raninen

– Monella päätös liittyy Euroopan jännittyneeseen tilanteeseen, kertoo Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen.

Puolustusvoimat on lähettämässä toukokuussa reserviläiskirjeen 900 000 ihmiselle. Kalliomaan mukaan tehtäväsijoituksia tarkistetaan koko ajan sen mukaan, mitä tietoja Puolustusvoimilla on käytettävissään reserviläisistä.

– Varusmiespalveluksen jälkeen kaikki palveluskelpoiset sijoitetaan sodan ajan joukkoon siinä kokoonpanossa, mitä he ovat varusmiespalveluksen aikana harjoitelleet, Kalliomaa painottaa.

Jos kieltäytyneen mieli muuttuu vielä kertaalleen, alle 28-vuotias voi anoa pääsyä takaisin armeijaan. 28 vuotta täyttäneelle päätös on pysyvä.