1. yle.fi
  2. Uutiset

Lisää pyöräparkkeja ja tilaa kävelijöille – Lahden keskustan liikenne lähivuosina uusiksi?

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikkumismahdollisuuksia halutaan kohentaa Lahden keskustassa. Luottamuselinten käsittelyyn pian tulevassa suunnitelmassa esitetään muun muassa Aleksanterinkadun kaventamista ja pyöräilijöiden pysäköintipaikkojen lisäämistä.

pyöräily
Pyöräilijöitä ja jalankulkijoita Lahden Aleksanterinkadulla.
Hanna Lumme / Yle

Lahden keskustan liikennejärjestelyihin esitetään tuntuvia muutoksia. Tarkoitus on kohentaa ennen kaikkea jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikkumista.

Toukokuun 12. päivänä teknisen lautakunnan käsittelyyn tuleva yleissuunnitelma toisi Aleksanterinkadun varteen huomattavasti lisää polkupyörien pysäköintipaikkoja. Pyörätie säilyisi nykyisellä paikallaan, mutta Aleksanterinkadun pohjoisin kaista otettaisiin monikäyttötilaksi jalankulkijoille ja torikaupan tarpeisiin.

Hidas autoliikenne Aleksanterinkadulla sallitaan idästä länteen.

Rautatienkadulla jalkakäytävää levennettäisiin kadun itäreunalla kaupungintalon puistoon saakka, kun autojen kadunsuuntaiset pysäköintipaikat on tarkoitus poistaa käytöstä. Vapaudenkadulla puolestaan vinopysäköinti muutettaisiin kadunsuuntaiseksi, ja vapautuva tila osoitettaisiin pyörätieksi Torikadulta ja Lahden kadulle.

Keskustan yleissuunnitelmaan esitellään lahtelaisille keskiviikkona illalla Wanhalla Valimolla.

Tänä vuonna liikenne kaupungin ydinkeskustassa sujuu kuitenkin ennallaan. Yleissuunnitelman jälkeen suunnittelijoiden ajatukset täsmentyvät tarkemmiksi katusuunnitelmiksi.

Muutostyöt alkavat aikaisintaan vuonna 2016. Tavoitteena on niiden valmistuminen vuoteen 2020 mennessä.

– Ensimmäiseksi työlistalla on Aleksanterinkatu ja sen jälkeen Rautatienkatu, arvioi projektipäällikkö Riitta Niskanen.

Lue seuraavaksi